Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, Dünya Gazetesi Yazarı, Vergi Konseyi Üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. A. Bumin Doğrusöz ve Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (OSMMMO) Başkanı Bahadır Baş, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği’ni ziyaret etti.

STK’ların demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu belirten Yontan, STK’ların topluma karşı sorumlulukları olduğunu söyledi.

“Süre uzatılmalı”

Mesleki sorunlara değinen Yontan, “Teknoloji ile birlikte ticari hayat yeni yeni şekiller alıyor. Bizim mesleğimiz de her gün değişim ve gelişim içinde. Şu anda bazı kurum ve kuruluşlar dijital olarak birbirine bağlandı.  Bağlandıktan sonra bizden bazı belgeler istiyorlar. Biz de bu kuruluşlar, bu belgeleri bizden istemesin diyoruz. Maliye Bakanlığı başta olmak üzere bizimle ilişkili olan tüm birimlerin lazım olan belge ve bilgileri bizden ziyade ortak datadan almalarını istiyoruz.  Çünkü bize bir ücret vermiyorlar. Bu belgeleri hazırlamak zaman, bilgi, yatırım meselesi. Bu konuda meslektaşlarımız sıkıntı içinde. Bir yetiştirememe durumu söz konusu. Serbest meslekle iliği vergilerin verimi ayın 23’üne kadar, katma değer 24’üne kadar, geçici verginin ise 3 ayda bir takip eden ayın 14’üne kadar verilmesi lazım. Biz bunları yetiştiremiyoruz. Bu sürenin uzatılmasını talep ediyoruz. İş yoğunluğunda meslekteşlarımz strese giriyorlar ve bu stres yüzünden bazı meslektaşlarımız kaybettik. Bizim yetkimiz az sorumluluğumuz çok.” dedi.

“Üretim gücü önemli”

Dolaylı vergi oranlarına da değinen Yontan, “Dolaylı vergi oranı geçmiş yıllarda daha azdı. Şuanda yüzde 72’ler seviyelerine geldi. Direk vergi 28 civarında. Avrupa’da ise tam tersi. Yüzde 30 civarında dolaylı vergi, yüzde 70 direk vergiler var. Ülke olarak çok üreten bir ülke değiliz. Buğdayı satıyoruz, büskivi alıyoruz. Oysa 1 ton buğday ile 1 telefon alamıyoruz. Ülkenin kalkınması için katma değeri yüksek üretim kapasitesine sahip olması lazım. Bir ülkenin parasının değerini belirleyen üretim gücüdür” diye konuştu.

“Konkordato su istimal edildi”

Dünya Gazetesi Yazarı, Vergi Konseyi Üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. A. Bumin Doğrusöz ise konkordatoya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Doğrusöz, “Konkordatoyu ciddi bir şekilde disiplin altına alacak kurallar yoktu. Örneğin Mali Müşavirden rapor alıp konkordato istiyorum. Mali Müşavir diyor ki nasıl olsa hakim karar verecek diye öylesine bir rapor yazıyor. Hakime gidiyorsunuz ben anlamam, Mali Müşavirin raporuna bakarım diyor. Kimse almıyor sorumluluğu ama son yasa değişikliğiyle bu karmaşıklık giderilerek herkesin ne yapacağı belirlendi. Tabi ki gerçekten konkordato ile kurtaracak firmaların yanı sıra parası olduğu halde konkordato ilan eden firmalarda oldu. Ama son yasa değişikliğiyle bunlar disipline edildi. Konkordato müracaatları yüzde 50 oranında azaldı.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

 

Editör: Haber Merkezi