Fındık üreticilerinin fındık fiyatının açıklaması beklentisinin hüsranla sonuçlandığını belirten Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Her yıl aynı oyun oynanıyor. Kimileri maliyet hesabı yapmadan 20-25 TL arası fiyat talep etti. Neden bu fiyatı istiyorsunuz sorusuna maliyeti şu kadar, satış fiyatı da bu olmalı, demedi. Algı yaratılarak herkes üretici lehine çalışmış oldu.” diyerek 20-25 TL arasında fiyat talep edenleri eleştirdi.


27 TL’ye satılırken neden 22 TL


İktidarın fındık politikasının tarım ve gıda tekellerinin çıkarına olduğunu vurgulayan Sağra, “ Tüm Köy Sen olarak geçen yıl fındık üretim maliyetinin 16.52TL hesaplamış, satış fiyatının da en az 25 TL olması gerektiğin belirtmiştik. Sezon sonunda dediğimiz fiyattan fındık alındı. Bu yıl da 22TL maliyet hesabı yaptık, en az 28.5 TL satış fiyatı olmalı dedik. Ne yazık ki, tarım ve gıda tekellerinin çıkarına göre hareket eden hükümet, maliyet fiyatını taban fiyat olarak açıkladı. Fındık fiyatı 27 TL ‘ye kadar çıktığı halde, müdahale ile 18TL’ye kadar düşürüldü ve 22TL müjde olarak sunulmaya çalışıyor. İktidar her yıl üretici köylüyü mağdur eden politikasını sürdürmeye devam ediyor. Fındık fiyatını bir kişi belirleyemez. Fındık taban fiyatını sendikamız ve diğer üretici temsilcilerinin de içinde olduğu bir komisyon tarafından belirlenmelidir. Maliyet hesabı yapmadan açıklanan fiyat üreticinin aleyhinedir.” dedi. 


Fındık 30 TL’yi görecek


Rekoltenin iddia edildiği gibi olmadığını vurgulayan Sağra, “Her yıl rekolte aldatmacasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Rekolte yüksek gösterilerek üretici sözde tedirgin edilmek isteniyor. Zaman zaman da yurtdışı fındıklarını abartıyorlar. Fındık fiyatının 30TL’yi göreceğini biliyoruz. İktidar tarım ve gıda tekellerine hizmet amacıyla düşük fiyat açıkladı. Bir süre ucuz fındık alımlarını sağlamak istiyor. Ekonomik krizin yükü işçi emekçilere yıkan hükümet, tarım ürünlerinde de üreticiyi yoksullaştıran adımlarını devam ettiriyor. Hükümet belirlediği bu fiyatla her yıl yaşanan vurgunu gıda tekellerinden yana tescillenmiş ve resmileştirmiştir.” dedi.


Hükümet yönünü belli etti çözüm üreticide


Sağra, hükümeti eleştirerek, üreticilere seslendi. “Hükümet tarım ve gıda şirketlerinden yana olduğunu yeniden belli etti. Ürünümüze ve emeğimize sahip çıkmalıyız. Belki köylerde fındığımızı uzun süre bekletme olanağı olmayacak, borçlarımız var, Fındığı satmak zorundayız. Ancak satma konusunda ne kadar geciktirirsek ürünümüz değerini bulacaktır. Artık sendikada örgütlenmek ve en azından köy kooperatifleri kurarak ürünümüzü birlikte pazarlamaya başlamamız gerekiyor. Bizler kenetlenmezsek, iktidar da tarım ve gıda tekelleri de ürünümüze ve emeğimize değerini vermeyecekler.” diyerek üreticileri örgütlenmeye çağırdı. Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi