Ordu Arıcı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Necati Aydın, yerli arıcılar tarafından Ordu’da, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yetiştirilen balların oldukça kaliteli olduğunu vurgulayarak, bölgemizdeki akasya balı hasadının bir hafta sonra, Güneydoğuda ise bal hasadının haziran ayı boyunca devam edeceğini söyledi.

Doğu Anadolu’nun balı birinci kalite

Yöre ve iklim şartlarına göre balın kalitesinin değiştiğini ifade eden Aydın; “İlk çıkan bal süzme bal olacak, petekli bal ise Temmuzun 25’inden sonra çıkacak. Şu anda fiyat belli değil. Bu bir arz talep meselesi. Arıcılarımızın tamamına yakını Amasya, Tokat, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde. Doğu Anadolu bölgesinin balı çok çeşitli çiçekten olduğu için daha kaliteli. Diğerlerine göre de daha pahallı. O bölgede nem ve rutubet yok.çiçek çeşitliliği de çok fazla. Vatandaşın iyi balı anlaması zor. Zaten büyük firmalar bölgelerin ballarını karıştırıp satıyorlar. Oysaki marketlerde satılan balların üzerine hangi yörenin balı olduğunun yazılması lazım.” dedi.

Tunceli’nin balı 5 kat daha kaliteli

Son belirlemelere göre, Rize'nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası'nda yaklaşık 3 bin rakımda 200 üretici tarafından bin 300 kovanda üretilen Anzer balının 1 kilogram fiyatı 700 TL'den 850 TL'ye yükseltildi. Böyle bir fiyatın doğru olmadığına değinen ve Tunceli bölgesinin balının Anzer balından en az 5 kat daha kaliteli olduğunu vurgulayan Aydın şöyle devam etti; “ Bu balın reklamı çok güzel yapılmış. O kadar yüksek rakımda bal az olduğu için değerli kılınmış. Yoksa bizim yaylalarımızda üretilen katkısız balların kalitesi tartışılmaz. Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek rakımlı yaylalarında olan ballar Anzer balından daha kaliteli. Çünkü çiçek çeşitliliği çok, nem ve rutubet yok. Rize’nin Anzer Yaylası ise devamlı sis, duman. O iklim koşullarında bal az olduğunda fiyat da yüksek.” Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

 






 

Editör: Haber Merkezi