OrduYorum/Ahmet Akçay     
    
Geçtiğimiz günlerde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Enver Yılmaz’ın açıklamalarına cevap veren Yöndem,”açıklanan işçi maaşları ile ilgili rakamlar tamamen yalandır” dedi.Yöndem konu ile ilgili şunları ifade etti.           
Değerli Basın mensupları; Bu gün burada sizlerin aracılığı ile son günlerde çok konuşulan ama asla gerçeği yansıtmayan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yapılan yalan ve yanlış açıklamalara cevap vermek için bulunmaktayız.
Konu ile ilgili açıklama yapmadan önce bir tespit yapmak durumundayım. Sendikaların görevi ve çalışmaları sadece işçilerinin aldıkları ücretler mi?
Arkadaşlar önce şu soruyu kendimize sormalıyız.  “SENDİKA NEDİR NE İŞ YAPAR?
Sendika, üyelerinin Ekonomik, sosyal hak ve menfaatlerini koruma ve geliştirme amacı taşır.
Sendika; üyelerine yaptıkları işe uygun ve insanlık haysiyetine yaraşır adil bir ücret sağlamak için çalışır.
Sendika; üyelerinin beden ve ruh sağlığını koruyacak, geliştirecek ve sendika üyeleri ile aile fertlerinin sosyal, kültürel, eğitim, sağlık ve dinlenme imkânlarını geliştirecek tedbirleri almakla yükümlüdür.
Demek ki sendikaların işi sadece üyelerinin aldıkları ücreti iyileştirmek değilmiş.
Değerli basın mensupları, yukarıda yaptığımız bu tanımlamadan da anlaşılacağı gibi bizim sendika olarak ücretlerin dışında da görev ve sorumluluklarımız var.
Üyelerimizin eş, dost, arkadaş ve daha da önemlisi ailesi ile iyi ve sağlıklı vakit geçirmesi için gerekli olan zamanı tahsis etmektir. Nedir bu zaman diye sorarsanız tarafı olduğumuz İLO sözleşmelerinde olduğu gibi cumartesi pazar ve 8 saatlik çalışmanın dışında kalan zaman dilimidir. İşçilerin tıpkı diğer kamu kurumu çalışanları gibi cumartesi ve pazar eşleriyle ve dostlarıyla zaman geçirebilmesi için günde 8 saatten fazla çalıştırılmaması cumartesi ve Pazar hakları olan tatil günlerini kullanabilmesi için tıpkı diğer yasal düzenlemelerde olduğu gibi örneğin kamu binalarında sigara içmek yasak. Ama yasağa uymayanları ceza evine atmıyorlar. İçene 88,00TL içtirene 5.000,00 TL parasal ceza uyguluyorlar. Sendikalar da bu örnekte olduğu gibi toplu iş sözleşmelerinde işçilerin 8 saatten fazla ve hafta sonu cumartesi Pazar günleri çalıştırılamayacağını düzenlemiş ve bu kurala uymayan işverenler de saatlik çalışma ücretleri için %62 hafta sonu çalışmaları için normal günlük çalışmalarının 1.62 fazlasını öder diye karşılıklı mutabakatla bir yaptırım uygulanmıştır.
Değerli basın mensupları, bu tanımlama ve açıklamadan sonra şimdi gelelim esas konuya, yani Ordu Büyükşehir Belediyesinde 4600TL ile 7000TL arası ücret alan işçilere. İşverenler ( belediye başkanları belediye yöneticileri ) ceza ( mesai ) ödemeyi göze alıp işçi çalıştırıyorsa 4600TL  – 7000 TL gibi ücret öder.
Ancak gerçek rakamlar böyle değildir. Maaşları belirleyen toplu iş sözleşmesine göre en fazla maaş alan 25 yıllık şoför, operatör, usta, teknisyen, tekniker, mühendis konumunda olan işçilerimizin yıllık maaş ortalaması net olarak 3400 TL’  ve bu rakamda üs sınırdır. Bunun üzerinde bir ücret ödeniyor ve ödenmiş ise bu istisnai bir uygulamadır.  Ve yukarıda da anlattığım gibi cezai bir müeyyidedir. Bir de çalışanlar içinden kendilerine fazla mesai yazmak gibi ya da yazdırma imkanı olan her dönemin adamı kaypak sahtekarlar var ise de her dönemin adamı oldukları için şimdi de bu dönemin adamıdır onlar.
Değerli basın mensupları, Üyelerimizin aldığı ücrete göz diken Büyükşehir Belediye Başkanı bu ülkenin resmi kurumu olan TUİK’ in açıklamış olduğu 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırına bakmasına ve bindiği otomobile aylık ödemiş olduğu kendi ifadesiyle 8260 TL ye bakmasını kendilerine tasfiye ederiz. Ayrıca işçilere bu maaşın yüksek olduğunu söyleyen kaymakamın bile işçilerden az maaş aldığını söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı kendisinin kaç yerden maaş aldığını ve toplam aylık kazancını açıklamasını talep etmekteyiz.
Belediye iş sendikası Ordu şube başkanı Selim Yöndem,son olarak da hodri meydan dedi.
Bu konu ile ilgili Büyükşehir Belediye başkanımız gelmeyebilir,ancak kimi istiyorsa bürokratlarından göndersin.İstedikleri televizyon kanallarında tartışalım dedi.Yöndem yine 600 işçi alımı ile de şunları söyledi.Ben işçi sendikası başkanı olarak 30 Mart tarihinden kendilerinin görevi teslim aldıkları tarihe kadar 600 değil bir işçi alındığını ispatlasın biz çıkar özür dileriz.Yöndem son olarak da “maaş konusunda açıklanan rakamların muhatabının kendilerinin olduğunu çünkü maaşlar yapılan toplu iş sözleşmesi sonucu belirlendiğini ve o toplu iş sözleşmesini imzalayan kişilerden biriyim dedi. Ve eğer bu rakamların dışında söyledikleri rakamları alan işçi varsa isim açıklasın ki diğer bütün işçileri töhmet altında bırakmasınlar dedi.
Aslında söylenecek ve yazılacak çok çarpıcı şeyler var. Bunları da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız.



Editör: Haber Merkezi