Cumhuriyet Halk Partisi Altınordu İlçe  Başkanı Mustafa Kemal ve Ordu İl Başkanı Atila Şahin, parti binasında referandum sonuçları ile ilgili açıklama yaptı.

Altınordu İlçe Başkanı Mustafa Kemal, eşit koşullarda olmayan bir kampanya yürüttüklerini belirterek; sonuçların şaibeli olduğunu söyledi. Kırsala çıktıkça hayır oylarında bir düşüşün yaşandığını söyleyen Kemal; "Altınordu ilçemizde hayır oyları 51.14, evet oyları da 48.86 oranındadır. 22 merkez mahallemizde yaklaşık yüzde 54'lük bir hayır var. Bu halk oylamasında, bizlerin karşısında Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Altınordu Belediyesi gibi; devletin bütün gücünü arkasına almış 2 belediyenin yürüttüğü  kampanyaya karşı bir tek minibüsümüzle birlikte 92 mahallemizde çalışmaya gayret eden bir Altınordu ilçe çalışanları ile karşısına çıktık bu güçlerin. Bazı arkadaşlarımız belki yüzde 51.14'ü az bulabilir ancak bize göre bu az bir oran değildir. Çünkü bir tek minibüsle ve ses düzeni olmayan bir tek minibüsle, özellikle kadın kollarımız ve gönüllü çalışan kadınlarımız ve gönüllü çalışan halkımızın sayesinde bizler bu noktalara kadar gelmiş olduk. Onların gücü var ama bizim de onlara karşı bayrak, vatan ve cumhuriyet sevgimiz var deyip bu hareketle yola çıktık ve elimizden geldiğince de başarılı olmaya çalıştık. Neye hayır dediğini bilerek hayır demek çok farklı bir şeydir, ama neye evet dediğinin de farkında olmayan büyük bir kesim var o nedenle biz bu hayırları çok fazla önemsiyoruz. Halkımıza bu nedenle gerçekten çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Koşullar eşit değildi"

İl Başkanı Atila Şahin ise referandum sürecinin başından sonuna kadar eşitsizlik içerisinde yürütüldüğünü belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bir yanda devletin tüm kaynaklarını hoyratça kullanan ve referandum değişikliğini savunanlar ve öte yanda da tüm olanaksızlıklara rağmen dişiyle tırnağıyla büyük bir özveriyle çalışan bu değişikliğin ülkemizin hayrına olmayacağını savunanlar. Böyle bir eşitsizlik karşısında bile bu alınan sonuç esasen hayırlıdır. Ben bu sonucun bir başarı olduğunu elbette ki düşünmüyorum. Ama bir başarısızlık olduğunu da düşünmüyorum.  Zira devletin bütün kaynaklarını hoyratça kullanmalarına ve tüm bu eşitsizliğe rağmen alınan bu oy bizce bir başarıdır. Ama sonuç itibariyle bu anayasa değişikliğini şu an itibariyle kabul etmemekle birlikte eğer tüm itirazlarımız reddedilirse yine demokratik mücadelemiz sonuna kadar sürecektir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen seçmen bu değişikliğe hayır demiştir. Bakmayın sonucun 51.14 ile kabul edilmiş olduğuna YSK bu süreçte hukuk dışı davranarak oyunun kurallarını oyun oynanırken değiştirmiştir.  Üzerine basa basa söylüyorum ki kendi aldığı karara kanunun açık hükmüne rağmen Yüksek Seçim Kurulu, mühürsüz oy pusulaları ve zarflarını geçerli sayarak bir suç işlemiştir. Yaklaşık olarak 2 buçuk milyon oyun  mühürsüz olmasının seçim sonuçlarını etkileyeceğini düşünmediğine veya tırnak içinde ben bunu öznel olarak düşünerek söylüyorum ki geçerli saymıştır. Bu karar kabul edilemez. Referandum sürecini izleyen AGİT, ön raporunda şu hususlara yer verdi: "Anayasa referandumu eşit olmayan  bir ortamda gerçekleşti. Oy sayım prosedüründeki değişiklikler, önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı" Ordu ilinde, mühürsüz olarak oy kullanılan bütün sandıklara ilçe seçim kurulu nezdinde itiraz ettik. Ama biraz önce öğrendim ki -kesin kararı henüz okumadım ancak- Fatsa ilçe seçim kurulu inceleme bile yapmadan başvuru kararını reddetmiş. Hukuki süreci takip edeceğiz. Her türlü demokratik hakkımızı kullanacağız." Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

 

Editör: Haber Merkezi