Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu ve Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu’nun imzasıyla 18 Nisan’da Meclis Başkanlığına verilen Giresun, Ordu ve Trabzon İllerinde Meydana Gelen Don Afetinden Zarar Gören Çiftçilere Yardım Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don neticesinde fındık üreticimiz oldukça büyük miktarda ürün kaybı yaşamıştır. Giresun Ordu ve Trabzon İllerinde geçimi büyük ölçüde fındık tarımına bağlı olan çiftçilerimiz bu afet karşısında zararlarını giderme ve tekrar üretim yapabilme gücüne ekonomik olarak sahip değildir. Bu illerimizde zararın yüzde 80’lere ulaştığı ifade edilmektedir. Bu ölçüde ürün kaybının yaşanması önümüzdeki fındık üretim sezonu dışında, gelecek yılların rekolte ve ihracat miktarlarını da etkileyecektir. Özellikle Giresun ve Ordu gibi ekonomileri ve gelirleri en başta fındığa bağlı olan illerimizde ekonomik açıdan yaşanacak olumsuz tablo önümüzdeki aylar ve yıllarda daha iyi anlaşılacaktır. Bölgemizin en büyük geçim kaynağı olan fındıkta, çayda ve meyve türlerinde yaşanan don afeti en başta üreticilerimizi derinden etkileyecek, ardından ekonomimize büyük zarar verecektir.

Bu günden başlayarak bir kısım tedbirler alınarak Giresun, Ordu ve Trabzon illerimizde başta fındık üreticilerimiz ekonomik olarak desteklenmelidir. Yaşanacak mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalı, üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için mutlaka kaynak ayrılmalıdır.

Aksi takdirde don olayının ortaya çıkaracağı krizin yaşanacak sosyal krizin, meydana gelecek göçün, yerel piyasalarda yaşanacak derin krizlerin önüne geçmemiz mümkün olmayacaktır.

Dondan zarar gören bölge üreticilerinin borçlarının ertelenmesinin yanında zararlarının telafisi için çiftçilerimize zararları oranında yardım yapılması gerekmektedir.

Kanun teklifimiz Giresun, Ordu, Trabzon ilinde yaşanan dolu afetinden zarar gören çiftçilerin zararlarını karşılamayı amaçlamaktadır."Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi