Ziraat Odaları Suç İşliyor

Sanset Sagra Şube Müdürü Teoman Önsel fındık sektöründe ki gelişmeleri değerlendirdi..

Sanset Sagra Ordu şube müdürü Teoman Önsel yapmış olduğu açıklamada; Fındık fiyatları rekor bir seviyeye ulaşmışken emek sahibi üretici emeğinin karşılığını alırken halen fındık üreticisine fındığınızı satmayın diyen Ziraat Odaları fındık fiyatları şöyle böyle olacak diyerek Türk fındık ihracatçısına,sanayicisine zarar veriyor,manipülasyon yapıyorlar,suç işliyorlar diyerek Ziraat Odalarını eleştirdi..

Ziraat Odaları İhracatçı Düşmanlığına Son Vermelidir

Ülkemiz de 2014 fındık sezonunda normal rekolte olsaydı, fındık fiyatları bu kadar yüksek olmayacaktı. Fındık fiyatları rekor bir seviyeye ulaşmışken üretici fındık fiyatlarından memnunken halen fındık fiyatları üzerinde açıklama yapan Ziraat odaları manipülasyon yaparak suç işliyor.

Ziraat odaları Türk fındık sanayinde 50 bin aileye iş ,aş,istihdam sağlandığını hatırlaması ve sanayiciyi,ticaret erbabını zora sokacak açıklamalarına son vermelidir.Bu insanlar işsiz kaldığı zaman Ziraat odaları mutlumu olacak!Fındık fiyatları rekor seviyeye tarihi noktaya gelmiş halen fındığınızı satmayın,pazara indirmeyin demek bu memleketin Sanayicisini ,Ticaretci’sini,Esnaf’ını batırmakla eşdeğer bir harekettir..Bu firmalar battığında Ziraat odaları mutlu olacak..?Doğu Karadeniz bölgesinde fındık %60 üreticide zaten yok.Bu yüksek fındık fiyatlarının zaten üreticiye faydası yok.Elinde fındık olan üreticide yüksek fiyattan malını satıyor fındık olmuş 10 milyon şimdi çıkıp fındığınızı satmayın,pazara indirmeyin demek sanayici düşmanlığı yapmak bölge ekonomisine zarar vermek anlamına gelir.

Ziraat Odaları’nın Tek İşi Fiyat Olmamalıdır

Ziraat odalarının tek işi sadece fiyat olmamalıdır. Ülkemiz fındık dikim sahalarında verimlilik düşmüş, fındık dalları yaşlanmış insanlar köylerden büyük şehirlere göç ediyor. Bunların üzerinde durulması gerekiyor. Fındık fiyatlarıyla bu kadar uğraşırsanız bölge ekonomisine, sanayicisine zarar verirsiniz, veriyorsunuz da zaten. Sanayici önce zam yapar. Eğer bundan sonuç alamazsa işçi çıkarır. Bu insanlara o saatten itibaren Ziraat Odaları’nın iş, aş, istihdam ortamı sağlaması gerek. Çünkü Ziraat odaları yaptıkları sağlıksız açıklamalarla istihdam sağlayan sanayi kuruluşlarımıza zarar veriyor. Emek sahibi Emeği’nin karşılığını alıyor zaten, siz halen neden sanayi kuruluşlarının fındık İhracatçıları’nın ticaret yapan insanların zarar etmesi için piyasalar da manipülasyona yol açıyorsunuz. Ziraat odaları artık bu anlamsız sanayici, ihracatçı düşmanlığına acilen son vermelidir.
Fındık sektöründe rekolte'nin bol olduğu yıllarda fındığı stok yapacak az olduğu yıllarda piyasaya fındık sürecek bir stok müessesine ihtiyaç vardır. Bu üreticisinin yıllardır borcunu ödemeyen Fiskobirlik değil ancak devletin görevlendireceği ve yöneteceği bir stok müessesesi olabilir. Lisanslı depoculuk cazibeli bir şekilde hayata geçirilirse sorunlar azalacaktır. Sanayicimiz hammadde bulmakta zorlanmamalıdır.

Ticaret Borsalarında Önüne Gelen Üye Olmamalıdır

Fındık sektöründe Ticaret Borsalarına önemli sorunluluklar düşüyor. Önüne gelen borsaya üye olmamalıdır. Bu işin bir kriteri olmalıdır. Ben manavım diyeni borsaya üye yapmamalısınız. Borsaların üyeleri fındık sanayicileri, ihracatcıları, fabrikacıları, tüccarlarıve manavlarıdır. Borsa Üyeleri’nin hakkını emeği de gözeterek yüksek sesle korumalıdır.Haber Merkezi 

Editör: Haber Merkezi