Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine taziye ziyaretinde bulunarak, “Özellikle bu olayda suçu olanların, böyle bir faciayı bize yaşatanların tespit edilmesi ve yargılanması, toplumumuzun devletimizden beklentisidir” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 19 Mayıs’ı, TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Sorman, Manisa ve İzmir Ziraat Odalarının başkan, yönetim kurulu üyesi ve meclis üyeleriyle Soma, İzmir’in Kınık ve Bergama köylerinde geçirdi. Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’ı Soma Kaymakamlığı’nda ziyaret ederek, toplumun beklentilerini ileten Bayraktar, Soma Ziraat Odası’nda toplantı düzenledi, Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Şubesi Başkanlığı’na taziye ziyaretinde bulundu. Soma Kaymakamlığı önünde basın mensuplarına demeç Bayraktar, maden sahasında inceleme yaptıktan sonra Soma merkez, Soma’nın Evciler, Cenkyeri, Bergama’nın Göçbeyli, Kınık’ın Elmadere ve Köseler köylerinde hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerini ziyaret edip, taziyede bulundu, maddi ve manevi destek sağladı.
“AİLELER, ARKALARINDA OLDUĞUMUZU BİLMEK İSTİYOR”
Soma Hükümet konağı önünde açıklama yapan Bayraktar, ölenlerin geri getirilemeyeceğini, toplumun kendilerinden, meslek kuruluşlarından ve aynı zamanda devletten birtakım beklentileri olduğunu belirterek, “Özellikle bu olayda suçu olanların, böyle bir faciayı bize yaşatanların tespit edilmesi ve yargılanması, toplumumuzun devletimizden beklentisidir” şeklinde konuştu.
Şehitlerin yakınlarını ziyaret etmek üzere oda başkanlarıyla birlikte Soma’ya geldiklerini söyleyen Bayraktar, Türkiye'nin omuz omuza verdiğini, bütün meslek ve sivil toplum kuruluşlarının yaraları sarmaya çalıştığını vurguladı. Şehit işçilerin ailelerinin, kendilerinden ve bütün toplumdan sahiplenme beklediklerini dile getiren Bayraktar, “Aileler, arkalarında olduğumuzu bilmek istiyor. Biz de bu şekilde hareket edeceğiz” ifadelerini kullandı.
TZOB’UN SOMA KAMPANYASI
Ziraat Odaları olarak Soma'da olduklarını belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birazdan şehitlerimizin yakınlarını ziyaret edeceğiz. Kendilerini teselli etmeye çalışacağız. Türkiye şu an omuz omuza vermiş bu yaraları sarmaya çalışıyor. Biz, Ziraat Odaları olarak 764 oda olarak kampanya açtık. Biliyorsunuz tarım sektörü bu sene bir afet yaşadı kuraklık, don, dolu, fırtına. Biz bu hadiseyi öğrendiğimizde Malatya’daydık. Böyle bir olayı duyunca Konya’daki toplantıyı iptal ettik. Burada bir can kaybı var. En önemlisi o. Biz tarımda yaşadığımız acıları unuttuk, buradaki hadiseyle şok olduk. Burada ne yapabiliriz onu istişare ettik. 764 odamızla kampanya başlattık. Kampanyaya bütün odalarımız katılacak. Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimiz de katılacak. Onlar gönlü zengin insanlardır.”
Madencilik sektörünün güvenlik açısından sınıfta kaldığını vurgulayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Artık dünyada yaşanmayan bu olayların, Türkiye’de de yaşanmasını arzu etmiyoruz. Ben 1999 depremini Sakarya’da yaşadım. O depremden sonra birtakım radikal kararlar alındı, artık daha dikkatli hareket ediliyor. İnşallah bu maden kazasından sonra da birtakım radikal tedbirler alınır. Böyle faciaları inşallah bir daha yaşamayız” dedi.
İnsanların tarımdaki makineleşme ve toprakların bölünmesi sebebiyle günden güne tarım sektörünü bırakarak göç ettiğini vurgulayan Şemsi Bayraktar, “Madenlerde ve inşaatlarda çalışan kesimin büyük kısmı bizim çiftçilerimiz. İş kazalarına da bu kardeşlerimiz muhatap oluyor. Giderek tarımda birçok insan göç edecek. Bu milyonlarca insan, kalifiye olmayan işlerde çalışacaklar. Dolayısıyla en çok iş kazalarına maruz kalacak olanlar da çiftçilerimiz olacak. Biz hiçbir insanımız ölmesin, gerekli tedbirler alınsın istiyoruz” diye konuştu.
Bayraktar, tedbir almayanların peşinde olacaklarına, kimsenin gözünün yaşına bakılmadan, ucu nereye kadar uzanırsa uzansın bu olayın sorumlularının bulunup cezalandırılmasının kamu vicdanını rahatlatacağına dikkati çekti.
VALİ SAVAŞ’LA GÖRÜŞME
Bayraktar, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Sorman ve oda başkanlarıyla Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’ı, Soma Kaymakamlığı’nda ziyaret ederek, taziyelerini iletti. Vali Savaş ile görüşmesinde, maden ocağı kazasında sorumlular kimse ortaya çıkarılmasının toplumsal bir beklenti olduğunu, diğer taraftan da ailelere sahip çıkılması gerektiğini belirten Bayraktar, kendilerinin de bu amaçla Soma’da olduklarını söyledi.
Şemsi Bayraktar, acılı ailelere yardımda bulunmak için 764 Ziraat Odasıyla kampanya başlattıklarını belirterek, bir daha böyle bir facianın yaşanmamasını diledi. Gün boyu aileleri ziyaret edeceklerini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
“Hem burada hem de Kınık’ta aileleri ziyaret edeceğiz. Bunların çoğu tarımdan kopmuş çiftçiler, hatta tarımdan tamamen kopmuş değiller, part time gelip buralarda çalışıyorlar. Kınık’ta, Soma’da çiftçi ailelerimizi tek tek ziyaret edeceğiz. Onlar da toplumun kendilerini sahiplenmesini görmek istiyor. Tabii ölen insanlarımızı geri getiremeyiz. Ama bu süreçte geride kalan acılı aileleri sahiplenmek ve moral vermek gibi bir görev üstlenmeliyiz.”
Bu süreci başından beri yakından izlediklerini belirten Bayraktar Vali Savaş’a, “Gerek Bakanımız, gerekse siz bu süreci fevkalade iyi yönettiniz. Size de teşekkür ediyoruz” dedi.
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ise maden kazasının olduğu ilk günden bu yana devletin bütün kurumlarının Soma’ya seferber edildiğini kaydederek, “Zaten böyle bir kriz ortamında bizim mevzuatımız bunu öngörüyor. Tüm kamu kurumlarının ve ilgili bireylerin sadece kamu görevini ifa etmek değil, bunun yanında gerçekten yürekten, gönülden kurtarma çalışmaları için hayatını tehlikeye atarak, bu riski de alarak gayretleriyle çalıştılar. Bunun yanında olayın olmasının akabinde bütün Türkiye’nin her tarafından tüm meslek odalarımız, aslında tüm Türkiye bu madenci kardeşlerimizin, Soma’nın, bizlerin yanında olduğunu hem arayarak hem de imkanlarını bize açarak acımızı paylaştılar. Bu bizim birlik ve bütünlüğümüzün varlığını gösteren tabloyu ortaya çıkardı” dedi.
Ziraat Odaları Birliğinin başlatmış olduğu kampanya gibi tüm Türkiye’de kampanyalar başladığını belirten Vali Savaş, bu davranışlar ile kampanyaların maddi tarafının yanında tüm Türkiye’nin madenci ailelerimizin yanında olduğu mesajının verildiğini vurguladı. Vali Savaş ayrıca, Başbakanlığın yardımların koordineli olarak ulaştırılması için AFAD Başkanlığını görevlendirerek yardım kampanyası açtığını, Valilik olarak açtıkları yardım kampanyası hesabında toplanan yardımları Başbakanlığın açtığı hesaba aktarma kararı aldıklarını söyledi.
SOMA ZİRAAT ODASI’NDA TOPLANTI
Bayraktar, Soma Ziraat Odası’nda oda başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleriyle yaptığı toplantıda, madenciliğin sınıfta kaldığını, gerekli derslerin alınması, ailelere sahip çıkılması, suçluların cezasını çekmesi gerektiğini bildirdi. Bu işin vicdani sorumluluğu da olduğunu, bunun hesabının görüleceğini belirten Bayraktar, “Allah zenginlerimize vicdan ve merhamet nasip etsin” dedi.
Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Şubesi başkanlığını da ziyaret eden Bayraktar, Soma Hükümet konağı önünde basın mensuplarına demeç verdi.
HAYATINI KAYBEDEN MADEN İŞÇİLERİNİN EVLERİNE TAZİYE ZİYARETİ
TZOB Genel Başkanı, beraberindeki heyetle birlikte Soma merkez, Evciler, Cenkyeri köylerinde, Bergama’nın Göçbeyli, Kınık’ın Elmadere ve Köseler köylerinde hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerini tek tek ziyaret etti. Acılı ailelere maddi ve manevi destek sağlayan Bayraktar, hayatını kaybeden maden işçilerinin eşleriyle, babalarıyla, anneleriyle, kardeşleriyle görüştü, çocuklarıyla ilgilendi. Ailelerin dertlerini dinleyen Bayraktar, “Gelişmiş ülkeler maden kazalarında tedbirlerini aldılar. Çin bile bizden iyi hale geldi. Bu ülkede bunlar olmamalı. Gelişmiş ülkeyiz diyorsak, bunları yaşamamalıyız. Tedbirler alınmalı. Almayanın cezası kesilmeli” dedi.
Acılı aileler ise olayın unutturulmamasını Genel Başkan Bayraktar’da istediler ve “sorumlular cezasını çekmeliler. Aileler devleti arkasında görmek istiyor” dediler.
Bayraktar, köylerde madenlerde çalışan maden işçileriyle de görüştü. TZOB Genel Başkanı’na sorunlarını aktaran maden işçileri, madenlerdeki çalışma koşullarından, eksiklik ve tedbirsizliklerden, günde 40-50 lira yevmiye ile yemeklerini de götürerek, çok zor şartlarda çalıştıklarından bahsettiler.
Şemsi Bayraktar, ailelere Ziraat Odaları olarak her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.
Bayraktar’ın Soma’daki ziyaretlerine TZOB Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı M. Nuri Sorman ile Manisa ve İzmir’deki Ziraat Odaları’nın başkan, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı.
Kaynak: iha