Dün CHP Lideri Ordu'da idi.

Halkın ekonomisini ön plana alan seçim bildirgesini anlattı.

Önceki gün Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya gazetemizi ziyaret ettiğinde kendisi ile kısa bir söyleşi yaptık.

 

Tamamını yayınlayamadığımız söyleşide Sayın Akkaya'ya öncelikle CHP'nin yeni seçim stratejisini ve vaatlerini sorduk. Akkaya, bu stratejinin laboratuarda üretilmediğini bizzat TÜİK'in ekonomik ve sosyal araştırma sonuçlarına yansıyan verilerden yola çıkıldığını ifade ediyor.  Yani, 'halkın büyük bir bölümü yoksul, emekli geçinemiyor, üniversite mezunları, çalışabilir aktif nüfus işsiz. Sosyal yardımlar yetersiz. Asgari ücret yetersiz. Halkın büyük bir bölümü borçla yaşıyor. Kimse tasarruf yapamıyor.'

 

Akkaya diyor ki, "91 Yıllık Cumhuriyet Tarihimizde 13 yıla kadar ülkenin, havaalanı, demiryolu yok muydu?  Bunları yapmak iktidarın görevi. Asıl önemli olan şu; bir tane bacası tüten fabrika açtınız mı, istihdam yaratan iş yeriniz var mı. Açmadıkları gibi var olanları da kapatmaya devam ediyorlar."

 

***

Geçen yıl yapılmış bir ekonomik araştırma var. Türkiye’de halkın yüzde 72’si finansal olarak rahat olmadığını ifade ederken, yüzde 34’ü hiç tasarruf yapamıyor ve yüzde 45’i ekonomik durumun kötüye gideceğini düşünüyor. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 28’i halihazırdaki finansal durumlarını "rahat" ya da "geçinip gidiyoruz" cümlesiyle ifade etti.

Buna karşılık, yüzde 49’u "kıt kanaat geçiniyoruz" ve yüzde 23’ü de "sıkıntı çekiyoruz" olmak üzere, katılımcıların toplam yüzde 72’sinin finansal olarak geçinemediği anlaşıldı.

Türk halkının yarıdan fazlası emekliliğinde çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor. Türk halkının yüzde 62’si emekli olduğunda yeterli bir yaşam standardı sağlamaya yetecek kadar parasının olamayacağından endişe duyuyor. Bu oran Şubat 2013’te yüzde 49’du.

Türk halkının yüzde 53’ü emekli olduğunda geçinebilmek için çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor.  Emeklilerin yüzde 76’sı, emekli olduktan sonra "finansal açıdan hayatı çok daha zor" buluyor. Emeklilerin ek gelir elde etmek için başvurdukları yollardan en yaygın olanı çalışmak. Yıllık gelirine ek olması için emeklilerin yüzde 39’u tam zamanlı, yüzde 33’ü ise yarı zamanlı bir işte çalıştığını belirtiyor. Yani, Türkiye’de emeklilerin yüzde 70’inden fazlası çalışmak durumunda kalıyor.

 

***

10  milyona yakın emeklisi olan ve çoğunluğunun ölünceye kadar çalışmak zorunda olduğu bir ülkede yaşıyorken, 7 Haziran'daki oy dağılımı halkın bilinç, eğitim ve algı düzeyini de gösterecek...