Uçak yolculuğundan sonra;  en çabuk yolculuk aracı Yüksek Hızlı Trendir. (YHT )

Halen yüksek hızlı tren ülkemizin  bazı bölgelerinde  hizmet  vermekte;  ve bu trenler Türkiye’de 250 km hıza göre düzenlenmiş  olduğundan, mesafeleri çabucak gidebilmektedir.  Şu anda YHT Ankara – İstanbul, Ankara,  Eskişehir;  Ankara,  Konya gibi illerimizde hizmet vermekte; Ankara – Sivas; Ankara,  Afyonkarahisar,   Uşak,   Manisa, İzmir;  Bilecik,  Bursa; Konya,  Karaman ve başka bazı illerimizde yapım durumundadır.  Bunlardan Ankara – Sivas   405 km  ve 2020 yılında biteceği programlanmakta;   Ankara - İzmir 624 km olarak  ve 3,5 saatte Ankara İzmir arasını gidebilecek ve yapımı devam ediyor.

       YHT  ler adı üstünde  yüksek hızla giden trenler; dolasıyla viraj ve fazla eğim olamıyor; haliyle  yapım  maliyetleri de  fazla; birde Hızlı Trenler var; bunlarda ortalama 190  km hızla gidiyorlar; ve YHT den daha az hızları var.

       Bölgemiz Karadeniz’de halen hızlı tren veya YHT yoktur; ancak YHT veya Hızlı Tren bir seferde çok fazla yolcuyu taşıyabiliyorlar. Bu trenler şehirler  arası mesafelerde bir seferde çok sayıda yolcuya hizmet verebiliyorlar.

        Geçmişte İlimizde tren hiç olmadı; ancak yapılması yönünde çok fazla istek var. Mevcut planlamalarda  İlimize YHT veya Hızlı Tren projesi yoktur.  Bölgemizde hızlı tren hattı hem çok masraflı, hem de bazı yerlerde  şehir üzerine gelebileceğinden; yüksek oranlı istimlak gerektirebilir.  Çünkü çok önceden güzergahı  planlanmış değil.  Ancak Hızlı  tren  hem İlimize, hemde Karadeniz Bölgesi için en doğru çözüm olarak gözükmektedir. Mevcut durumda Samsun’a  Sivas yönünden tren gelmektedir; hatta Samsun’dan Çarşamba’ya kadarda geliyor.  Eğer Çarşamba’dan itibaren Ordu’ya ve Karadeniz’in  tamamına  tren gelirse; kanımca çok önemli ulaştırma problemlerine çözüm gelebilir. Tren yoğun yolcuyu alacağı için yollarda çok   dolmuş  ve özel araç olmayacaktır;   ve trafik rahata ulaşacaktır.  Şehir otobüsleri, diğer dolmuş araçları, tramvaylar,  metrolar, metrobüsler yine eskiden olduğu gibi;  şehiriçi ve şehir dışı toplu taşıma araçları olarak çalışacaklar.

       Yapılan Planlamada Sivas Erzincan Erzurum, Kars hattı vardır; ve Erzincan’dan  Trabzon’a bağlantılıdır.  Orta ve Doğu Karadeniz  hattı da planlanır yapılırsa; Trabzon’dan  iç bağlantı (Erzincan ) sağlanmış olacaktır. Samsun yönünden  yüksek  hızlı tren  Kırıkkale bağlantısı sağlanıyor. (Planlanmış ) Dolasıyla Karadeniz hızlı tren projesi çalışması başlarsa; Samsun  Kırıkkale hattı yapıldığında  Artvin’den Ankara’ya  hızlı tren ulaşımı gerçekleşecektir.