Türkiye Hızlı Tren ve Yüksek Hızlı Treni kullanır durumda. Bu trenler Ankara,  Eskişehir, Kocaeli, İstanbul;  Ankara,  Konya;  yakın  gelecekte   Ankara  Yozgat  Sivas;  Bilecik Bursa; Ankara,  Afyonkarahisar Uşak, Manisa İzmir hatları   ulaşıma açılacak

      Türkiye henüz hızlı tren teknolojisinin tamamını yapabilir durumda değil; ama  gelecek 5 - 6 yıl içersinde büyük ölçüde yerli yapım olabilecek.  Böylece hızlı tren ve yüksek hızlı tren teknolojisini ihraç edebilir duruma da gelebileceğiz.  Çünkü bu teknoloji kendi içersinde birçok üretim tekniklerinin olmasını gerektiriyor.  Kaldıki  hızlı tren teknolojisi  Dünya Ülkelerinin  çoğunda yaygın olarak bilinmemekte ve halen çok yüksek bir yüzdeyle kullanılmamaktadır.  Türkiye Cumhuriyeti bu teknolojinin tamamını kullanabilir hale gelirse;  çok büyük bir ihraç malı ve ihraç teknolojisine de  sahip olacaktır.

        Hızlı tren ve yüksek hızlı tren   özellikle  şehirler arası ulaşımda  çok büyük taşıma kolaylığı getirecek; dolasıyla hızlı tren ve yüksek hızlı tren yollarında;  olacak yolcunun tamamını taşıyabilecek   güçte olabilecektir.  Özellikle yoğun trafik sorununa çok büyük ölçekte çözüm getirecektir.  Kış aylarındaki  yollarda olabilecek buzlanma ve kötü hava şartlarınada çözüm getirecektir.

       Hızlı tren veya yüksek hızlı tren ulaşım akslarına girdiğinde otobüsler ve diğer ulaşım araçları işsiz kalması gibi bir durum kesinlikle olmayacaktır.  Avrupa’da otobüsler genellikle beş saatlik mesafelerde çalışırlar; ve  otobüs yolculuğu Avrupa’da lüks yolculuk sayıldığından turistik amaçların tamamında otobüs ( Büyük, küçük ) yolculuğu tercih edilir.

        Türkiye’nin ana artellerine   hızlı tren veya yüksek hızlı tren  hatları yapılır ve işletmeye alınırsa; çok büyük ölçüde şehirler arası ulaşım ve trafik sorunu çözülecektir.  Şehirler arası  yollarda aşırı araç yoğunluğu en aza inecektir.  Hızlı tren teknolojisi ve yüksek hızlı tren teknolojisi  Türkiye’ye büyük ihracaat  potansiyeli  kazandıracaktır. Ayrıca Ülkemiz tükettiğimiz petrolün ancak %  7 si üretebiliyoruz. Bu anlamda petrol kullanımında da;  çok büyük tasarrufa geçmiş olacağız.  Elektrik enerjisi üretiminde ise Güneş Enerjisi gibi bitmeyen bir kaynak var.