Iğdır Üniversitesi Köprü öğrenci topluluğu tarafından “Tarih Perspektifinde Nitelikli İnsan Gücü ve Geleceğimiz” konulu bir konferans düzenlendi.
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren ile akademisyenler ve öğrencilerin dinleyici olarak ilgi gösterdiği konferansa konuşmacı olarak Tarihçi-Yazar İbrahim Refik katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansta konuşan tarihçi-yazar İbrahim Refik, “Fatih’i, Fatih yapan İstanbul’u fethetmesi değildi. Dünyanın en büyük medresesini kurmasıydı” diyerek sözlerine başladı. Osmanlı’nın son döneminde eğitime önem vermediği için kaybettiğini, günümüzde de eğitimle ülkenin yükseleceğini vurgulayan tarihçi-yazar İbrahim Refik, “Tarih gelecek bilgisidir. Navigasyon cihazı gibi dilini anlarsanız size yol gösterir. Sadece bilgi yeterli değildir. Altına ideal tohumlar ektiğiniz zaman başarı ortaya çıkacaktır. Fatih’i, Fatih yapan İstanbul’u fethetmesi değildi. Dünyanın en büyük medresesini kurmasıydı” dedi.
Büyük devlet olma yolunun eğitimden geçtiğini anlatan İbrahim Refik şöyle konuştu: “En büyük sermaye nitelikli insan gücüdür. Büyük şirketleri ayakta tutan sermaye değil, beyin güçleridir. Geçmişte yoksullukla, imkansızlıkla imtihan olan ecdadımız bu mücadeleden anlının akıyla çıkmıştır. Günümüzde ise varlıkla, servetle, makamla, şehvetle imtihan oluyoruz. Bu imtihanların en ağırıdır. Bundan sonraki günler, aylar, yıllar bahardır.”
Konferansın sonunda Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren yazar İbrahim Refik’e, verdiği konferanstan ötürü teşekkür ederek bir plaket takdim etti. Konferanstan sonra da tarihçi-yazar İbrahim Refik, sevenleri için kitaplarını imzaladı.
Kaynak: iha