Hayatımızın temel parçasıdır iletişim, günün her anı birileriyle iletişim halindeyiz; telefon, skype, yüz yüze, sosyal medya bunların hepsi tüm dünyaya ulaşmamızı sağlıyor. 
Büyüdüğümüz yer, çalıştığımız ortam, aldığımız eğitim, inançlarımız, farklılıklarımız, değerlerimiz bunların hepsi iletişimi etkileyen temel unsurlardır. İletişim bir paylaşımdır, iki tarafın da aktif olması gereken bir paylaşım, bu yüzden tek yönlü olamaz. Paylaştıkça büyür, değişiriz, değiştiririz. Sadece karşıdan mesaj almayız aynı zamanda karşıya iyi kötü mesajlar da veririz. Bu iletişimi etkileyen, kopukluk yaratan birçok neden vardır; güvensizlik, tutarsızlık, farklılıklar, statü, yaş bunlar temel etkenlerdir. Günümüzün en büyük problemlerinden biridir iletişimsizlik. Zaman zaman kendimizi ifade edemez, karşı tarafı da anlamayız bazen sonuçları büyük yıkımlar olur. İletişimsizlik büyüdükçe empati yeteneğimizi kaybeder, bencil insanlara dönüşürüz. Daha çok dinlenmek isteriz ama dinlemeyiz, daha çok almak isteriz ama vermeyiz. Ben merkezli insanlara dönüşürüz.
Değişen bu dünyada birçok şey yerini yeniliklere bıraktı. Artık insanlar yüz yüze görüşmek yerine internet üzerinden birbirlerini duymayı, görmeyi yeterli buluyor. Herkes bir koşturma halinde, hep daha iyisini elde etmek için büyük bir yarış var fakat bunlar değerlerimizi yitirmemize sebep oluyor. Akşamları bir araya gelince kimse muhabbet etmiyor herkes telefonlara sarılıyor. Büyüklerimizden duyarız hep eski bayramlar kalmadı diye. Eskiden bayramlar ailelerin buluşma zamanlarıydı, herkes yılın bu zamanlarını heyecanla beklerdi uzun uzun ailesiyle zaman geçirmek için. Şimdi ise bayramlar tatil anlamına geliyor. İnsanlar kendilerine zaman ayırmayı daha kıymetli görmeye başladı. Ya da sokakta herkes tahammülsüz, insanların yüzlerine bakın herkes mutsuz. Eski zamanlarda yolda yürürken bile birbirine gülümseyen selam veren o insanlar artık yok, bunların hepsi bu kopukluktan oluyor, artık herkes birbirine yabancı.
Gelişen teknoloji yanında bir diğer sebep ise özgüven, güven problemleri. İletişimi etkileyen temel duygulardan biri güven duygusudur. Güven duygusu ilk olarak ailede başlar, anne baba tutumuyla şekillenir. Kişinin kendini karşıya açabilmesi sağlıklı bir iletişim için çok önemlidir. Güven olmayan ortamda alt üst tartışmaları çok yüksektir ve iç çatışma fazladır. Bazı içsel bitmemiş olaylar da güvensizliği tetikler, acı vermeye devam eder ve iletişimsizliği ortaya koyar.  Bunun yanında özgüveni sağlam olan insanlar da daha iyi iletişim kurmaktadır.