Antalya’da, yirmi yıldır diyalize giren 61 yaşındaki Hasan Çelik’e, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan operasyonla "full match" (6'da 6 tam uyumlu) böbrek nakli gerçekleştirildi. 'Piyango gibi' diye nitelendirilen böbrekle sağlığına kavuşan Çelik, 20 yıl sonra su içip idrar yapmanın mutluluğunu yaşadı.
İstanbul’da beyin ölümü gerçekleşen Üner Ş. (61)’nin bağışlanan böbreği, Akdeniz Üniversitesi Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde 61 yaşındaki Hasan Çelik’e nakledildi.
Antalya’nın Korkuteli ilçesinde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 3 çocuk babası Hasan Çelik, 20 yıl önce, aşırı su kaybı ve mide bulantısı ile hastaneye başvurdu. Kontrolleri yapılan Çelik’e böbreklerinin iflas ettiği ve diyalize girmesi ya da organ nakli yapılması gerektiği söylendi. Diyalize girmeye başlayan Çelik için çocukları böbreklerini bağışlamak istedi. Fakat baba Çelik, çocuklarının genç olması ve ileride sağlık sorunları olabileceğini düşünerek böbrek bağışını kabul etmedi.
Akdeniz Üniversitesi’ne başvuran Çelik, Ulusal Organ Bekleme Listesi’ne yazıldı. Bu süre zarfında Antalya’ya gidip haftada üç gün diyalize giren Çelik, zaman zaman umutsuzluğa düştü. Doktorlarının tavsiyesi ile düzenli olarak başvurusunu yaptırıp, sonuçlarını yenileyen Çelik’e mutlu haber geçen Cumartesi geldi. Bahçede ilaçlama yaparken mutlu haberi alan Çelik ve çocukları hemen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne geldi. Doç.Dr. Ayhan Dinçkan başkanlığındaki ekip yüzde yüz uyumlu olan böbreği Çelik’e başarıyla nakletti.
20 YILDIR İDRAR YAPMADI
6’da 6 uyumlu böbrekle sağlığına kavuşan Hasan Çelik, çok zor günler geçirdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Çocuklarım genç olduğu için onların böbrek bağışını kabul etmedim. Diyalize girdim. Doya doya su içemedim, idrar yapamadım. Genelde kışın kar yiyerek su ihtiyacımı az da olsa karşıladım. Şimdi idrar yapmaya başladım. Verici aileden Allah razı olsun."
CENAZEYE BİLE GİDEMİYORDU
Ali Çelik, babasının yaklaşık 20 yıl boyunca girdiği diyaliz süresinde haftada 3 kez Antalya’ya gidip geldiğini hatırlattı. Böbrek nakliyle babasının diyalizden kurtulduğunu ifade eden Ali Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Babam bizleri düşündüğü için böbrek bağışımızı kabul etmedi. Annem de nefes darlığı olduğu için veremedi. Uzun süredir organ nakli bekleme listesindeydik. Organ bulunduğu zaman çok sevindik. Ne yapacağımızı bilemedik.”
Babasının yıllardır su içemediğini, idrar yapamadığını dile getiren Ali Çelik, şöyle konuştu: “Hayatı kısıtlıydı. Diyaliz günlerinde cenazesi bile olsa gidemiyordu. Uygun böbreğin çıkması konusunda umutsuzluğa kapıldığımız zamanlar oldu. Çıkacağını tahmin etmiyorduk. Bize çıktığına göre böbrek herkese çıkabilir.”
YÜZDE YÜZ UYUM
Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da Hasan Çelik’in böbreğindeki kistleşme nedeniyle son dönem böbrek yetmezliğine düştüğüne değindi. Çelik’in 20 yıldır organ beklediğini dile getiren Doç. Dr. Dinçkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun zamandır diyalize giren bir hasta ama umudunu kaybetmemiş. Bir böbrek takılması için çoklu çağrılan hastalardan hiç olmamış. Biz buna 'adrese teslim böbrek' diyoruz. Dokuların tamamının uygun olması nedeniyle piyango ortaya çıktı. Doku uyumu 6’da 6 tam uyuyorsa bu gerçekten nadir bir durumdur. Yılda 5 ya da 6 hastaya bunu yapabiliyoruz. İnsanın kısmetinde varsa piyango günün birinde çıkıyor. Hasan Çelik adına direk gelmiş bir böbrek. Böbrek alıcıya yüzde yüz uyumlu takıldı. Damla idrarı olmayan bir hasta, şimdi çok iyi idrar yapıyor.”
Kaynak: iha