Doruk Sağlık Grubu Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muhammet Özlü, cihazın sesini haddinden fazla açarak kulaklıkla müzik dinleyenlerin ilerleyen yaşlarda işitme cihazı kullanmak zorunda kalabileceğine dikkat çekti.
Teknolojinin ilerlemesi ve genç neslin teknoloji ile iç içe yaşaması sağlığı tehdit ediyor. Gencinden yaşlısına birçok kişinin kullandığı günümüzün teknolojilerinden akıllı telefonlar, MP3 çalar ve tablet bilgisayarlar hem hayatımızı kolaylaştırıyor hem de sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
Görünüşte zararsız gibi görünse de bu cihazlarla film ve müziklerin kulaklık ile dinlenilmesinin geri dönüşü olmayan zararlara sebebiyet verdiğini söyleyen Op. Dr. Muhammet Özlü, "Kulaklıkla yüksek seste müzik dinlendiğinde, kulağımız sesin şiddetinin haricinde basınca da maruz kalıyor. Bu kulağa zarar veriyor. Uzun süre yüksek ses ve basınca maruz kalınca, iç kulakta duymamızı sağlayan duyu hücreleri tahrip oluyor. İlk hasar, geri dönüşü mümkün seviyede olurken, iç kulakta oluşan etki çok yüksekse, sık sık tekrarlanıyorsa ve uzun süre devam ediyorsa oluşan hasarlar kalıcı hale geliyor. Yani meydana gelen işitme kaybı geri döndürülemez bir noktaya ulaşıyor. Yüksek sesle dinlenildiğinde anında ortaya çıkmayabiliyor. Etkisi daha sonra ortaya çıkabilir. Çınlama da yüksek sesle müzik dinlemenin kulağa verdiği zararlardan biridir” dedi.
"YAŞLILIKTA İŞİTME CİHAZINA MAHKUM OLMAYIN"
Kulaklık kullanmaktan ve ses seviyesini yüksek tutmaktan kaçınılması gerektiğini ifade eden Özlü, “Kısa müddet yüksek sese maruz kalınan geçici işitme kayıpları tedaviyle giderilebilir ama işitme kaybı kalıcı hale gelmişse bunu düzeltmek için bir tedavi yöntemi maalesef yok. İşitme kaybının günlük hayatımızı engellememesi için bazı tedbirler alınabilir. Özellikle gençler kulaklık kullanırken sesin şiddetine iyi ayarlamalı ve uzun süre kulağında tutmamalıdır” diye konuştu.
Kaynak: iha