Günümüz iş dünyasında, mal ve hizmetlerin üretiminde  planlama fonksiyonunun en önemli unsuru zaman ve zamanı kullanma sanatı olmuştur. Çalışma hayatımızda “Vakit nakittir” atasözüyle benimsenen bu durum uyarınca gerek gerçek kişiler gerekse tüzel kişilikler amaçlarını etkin, verimli ve zamanında gerçekleştirebilmek için mali yapısını düzenleme ve elde ettiği gelirin yükümlülüklerini yerine getirmede daha dikkatli ve özenli davranmak durumunda kalmışlardır. Bu zorunluluğu kolaylaştırmak amacıyla Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflerin vergi ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirirken doğru bilgiye en kısa yoldan ve zamanında ulaşmalarını sağlamak, vergi ile çeşitli konularda bilgilendirmek için “www.gib.gov.tr” internet adresinde hizmet vermektedir.

 

            Periyodik olarak güncellenen tüm vergi mevzuatı, vergi konusundaki gelişmeler, güncel değişiklikler ve yenilikler, internet vergi dairesi hizmetleri, bilgilendirme rehberleri, vergi mevzuatına ilişkin olarak mükelleflere verilen özelgeler ile mükelleflerce sıkça sorulan sorular ve cevapları, genel tebliğ taslakları ve daha pek çok bilgi ana kaynağından anında ve doğru bir şekilde internet sitesinde sunulmaktadır.

 

            Vatandaşlarımıza internet üzerinden yapılan bu hizmetler iki ana başlık altında düzenlenmiştir.

           

            Birincisi, mükelleflerin vergi dairesine yazılı müracaat ederek şifre almaları koşuluyla faydalanabildikleri şifreli hizmetlerdir. Bu şekilde, vergilendirmeye ilişkin ödevlerini yerine getirmede, gelişen bilgi işlem teknolojilerinden yararlanmak, vergi beyannameleri ile bildirim ve eklerinin kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde idareye intikalini sağlamak, vergi beyannamelerinin doldurulmasındaki hataları en aza indirerek mükellef mağduriyetini önlemek, vergi dairesinin beyanname kabul, tarh, tahakkuk ve tahsilat işlemlerini azaltarak iş ve işlemlerini kolaylaştırmak ve diğer alanlarda mükellefe daha iyi hizmet verilmesi amaçlanmaktadır.

           

            Bununla birlikte; vergi dairesine gitmeden yasalarımızın el verdiği koşullarda alınması gereken belgeler alınıp, bilgiler gönderilebildiği gibi diğer kurumlara verilecek borcu yoktur yazısını yada iade dileklerini kendisi veya muhasebecisinin vermesi de mümkün kılınmıştır. Ayrıca mükelleflerin internet şifreleri ile; verilen beyannamelerini, tahakkuklarını, ödemelerini, tüm borcunu, muhasebecisinin mükellef adına yapması gereken işlemleri yapıp yapmadığını görmesi de sağlanmıştır.

 

            İkincisi ise şifresiz işlemler olup vatandaşlarımız, mükellefiyeti olmasa bile eğer kira geliri varsa internet üzerinden kira beyannamesini gönderebilir, gayrimenkullerin satılması durumunda ne yapılacağı konusunda bilgi alabilir, adına olan borcu ve nasıl ödeneceği (nakit yada hangi bankalara, kredi kartı ile ödeme mümkün mü? vb.) hakkında bilgi alabilir, borcuna uygulanan gecikme zammının doğru olup olmadığını internet sitesinden tespit edebilir.

 

            Ayrıca vatandaşlarımız ve yabancılar için vergi kimlik numarası sorgulama, resen terk eden mükelleflerin kimler olduğunu görme, E-Vergi Levhası sorgulama, verilen levhanın doğru olup olmadığı hakkında bilgi alma, borcu yoktur yazısı için vermiş olduğu dilekçenin ne aşamada olduğunu takip etme, ÖTV2A Ödeme belgesinin doğru olup olmadığını görme imkanı da tanınmaktadır.

 

            Gelir İdaresi Başkanlığı, Mükellef Hakları Bildirgesi’nde de ifade ettiği gibi; mükellef odaklı, kaliteli hizmet sunma anlayışı içerisinde saygılı ve dürüst olma temel ilkesiyle çalışmaya, vergi ödemenin sadece bir yükümlülük değil vatandaş olma ve sorgulama hakkı olduğu bilinciyle hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sorunları çözmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda vatandaşlarımızın ve mükelleflerin sunulan hizmetlerle ilgili usul ve esaslara ilişkin ayrıntılı bilgiyi “www.gib.gov.tr”  internet adresinden edinmeleri, iş ve işlemlerini kolaylaştırmak ve zamanı etkin kullanmak üzere yaşamlarında fayda sağlayacaktır.