Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne verilmek üzere hazırlanan raporda,Türkiye’deki işsizliğin önüne geçilmesi ve ara eleman sorununa çözüm için mesleki eğitime daha fazla önem verilerek, Çıraklık Eğitim Merkezlerinin ilgili kurumlarca daha etkin ve cazip hale getirilmesi istendi.
ITSO’nun hazırladığı ayrıntılı raporla ilgili açıklama yapan ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, sorunun çözülmesi adına uzun zamandır çalıştıklarını ve bu konuda Gül Petek Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Boyacı’nın da önemli ölçüde çaba harcadığını söyledi. Araştırmalar ve tespitlerle ilgili kurumlar, işverenler ile bazı oda ve borsalarla istişare edip destek ve görüş istenerek bir rapor hazırladıklarını belirten Sarıkaya, "Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi, gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Zira ülkemizde halen bir çok gencimiz işsiz, firmalarımız da işlerinde çalıştıracak kalifiye eleman bulmakta aşırı derecede zorlanmaktadırlar. Buna sebep olan gerçek de, gençlerimizin ellerinde bir mesleklerinin bulunmayışı veya meslek lisesi mezunu olan gençlerimizin de yeterli mesleki eğitimi almamış olmalarıdır. Oysa bir ülkenin uluslararası piyasalarda hakkıyla rekabet edebilmesi için, çok iyi yetişmiş mesleki ve teknik yeterlilikte iş gücüne sahip olması gerekir. Bu çerçevede, mesleki eğitim; okumayan ve yetişkin hale gelip evlerinde oturan genç kızların, okur yazar olmayan evli kadınların, ilk ve orta öğretimden ayrılan erkeklerin, ilköğretimi bitirip orta öğretime devam etmeyen gençlerin, orta öğretimi bitirip üniversiteye giremeyen gençlerin ve nihayet üniversiteyi bitirip iş bulamayan veya bitirdiği fakülteyi veya dalını beğenmeyen gençlerin başvuracakları veya yararlanacakları yeni bir fırsat kapısı olacaktır" dedi
Sarıkaya, "Mesleki teknik öğretimle ilgili bir diğer konu, öğretim modüllerinin çeşitlendirilmesi ve özellikle özel sektörün de devreye alınarak öğretim modüllerinin iş piyasasına uygun hale getirilmesidir. Mesleki ve teknik eğitime yönelik talebin artması Devletin özendirici politikalar ve uygulamalarla öğrencilerin mesleki ve teknik eğitime ilgi duymalarını sağlaması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha