Isparta’nın Şarkikaraağaç İlçe Kaymakamlığı, KOAH, astım, bronşit hastalıklarının tedavisine olumlu katkıda bulunduğu belirtilen Kızıldağ Milli Parkı'nda ilk kez bilimsel bir araştırma yapacak. Çok ortaklı projede Kızıldağ’da oksijen testi yapılacağı bildirildi.
Şarkikaraağaç Kaymakamlığı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) destekli proje kapsamında Kızıldağ'da oksijen testi yapılacağı belirtildi.
Proje kapsamında dağda oksijen testi yapılarak göğüs hastalıklarına faydasının bilimsel olarak ortaya konacağı kaydedildi. Proje hakkında açıklamalarda bulunan Kaymakam Abdullah Akdaş, Kızıldağ Milli Park’ın Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olduğunu dile getirdi.
Bilimsel sonuçların ortaya konması gerektiğini altını çizen Akdaş, “Geçmişten günümüze astım hastalarının buraya gelip 21 gün vakit geçirdikten sonra yıl boyunca astımla alakalı ilaçları kullanmadıklarını söylüyorlar. KOAH hastaları için ormanlık alanlarının hepsi faydalı. Kızıldağ’daki mavi sedir ağaçlarının tohumları, dağın diğer yamacında çıkmaz. O bölgede bir özellik var. Bilimsel gerçeklik en önemlisi. Ama orada kesinlikle bilimsel bir ölçüm yapılmalıydı. Bir proje hazırladık. BAKA’ya sunduk. İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Şarkikaraağaç Kaymakamlığı, İl Özel İdaresi ve Doğa Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı bir projeyle orada oksijen ölçümleri yapılacak. Aynı zamanda polen ölümleri yapılacak.Yıllardır astım, KOAH ve astım hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor ama ölçümleri yapılmalıydı. Böyle bir gerçeklik bilimsel olarak ortaya çıkarsa Dünya Sağlık Örgütü’nün de ilgisini çeker” diye konuştu.
Kızıldağ Milli Parkı’nın birinci derecede doğal sit alanı olduğunun altını çizen Akdaş,“Kızıldağ Milli Parkı daha çok alkol alanlarının ve farklı kişilerin mekanı haline gelen bir yerdi. Asayiş sorunu vardı. Bunu da gözönüne alarak Köy Hizmetleri olarak ihaleyi 1 artı 1 olarak aldık. Giriş kapısından itibaren yol ve çeşme onarımları yaptık. Sit alanında istediğinizi yapamıyoruz. Biz mevcudun korunması ve iyileştirmesi yönünde çalışma gösterdik. Kır gazinosu, büfe gibi tesislerimiz vardı. Bunlar yenilendi. Yollarımız kilit parkeydi, bunlar sökülrek doğal taşlar döşendi. Yürüyüş alanları yeniden yapılıyor. Erozyon zarar veriyordu, bu konuda teraslama işlemleri yapıldı. Kapıda güvenliğimiz var. Girenlere kapıda birer çöp torbası veriyoruz. Bu şekilde doğa bilinci oluşturmaya çalışıyoruz. Şarkikaraağaç’ta sağlık turizmi oluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir proje de Aslandoğmuş köyü için hazırladıklarını işaret eden Kaymakam Akdaş, “Deri hastalıklar için küçük balıklarımız var. Bu projede kabul edilirse burada da çalışma yapacağız" dedi.
Kaynak: iha