Beş bin yıldır var olan ve Uzak Doğu'nun tamamlayıcı tıp uygulamalarının sağlık kuruluşlarında uzmanlar tarafından hastalara destekleyici tedavi şeklinde sunulmasında adım atılırken, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, tedavileri uygulayacak hekimlerin eğitim ve yetkisini almak için çalışmalara başladı.

SDÜ YBEM Tamamlayıcı Tıp Birimi Koordinatörü Sedat Yıldız, tamamlayıcı tıbbın eski Çin'den bu yana 4-5 bin yıldır uygulanan yöntem olduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü'nün son dönemde bu konuda çalışmalar yaptığını ve tedavi alanlarını belirlediğini söyleyen Yıldız, "Bu tedavi alanlarında kanıt düzeyi yüksek olanlar, yani şarlatanlık boyutunda olmayan yöntemler düzenlemeye alındı. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı bu anlamda çok ciddi çalışma içine girdi. Dünyada örneği olmayan bir yönetmelik çalışmasına başladı. Şu anda son aşamada. Bu yönetmelik kapsamında uygulamayı hekim ve hekim gözetiminde sağlık çalışanları yapabilecek. Yani bugün piyasada alternatif tıp olarak adlandırılan merdiven altı yöntemler hekim ve sağlık çalışanları tarafından uygulanmaya başlanacak. YBEM gibi birimler de akademik anlamda çalışmalar yaparak,bu konuda eğitimler verecek. Bunun dünyada pek çok örneği var. ABD'de, Almanya'da tanımlanan başlıklar var. Sağlık Bakanlığı şu an 14 yöntem başlığı belirledi. Bunu doğrudan kimler, nasıl yapacak? Hangi şartlarda yapılacak? Bedeli ne olacak? Kimlere uygulanacak? Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma içinde. Bu boyutta kamu üniversiteleri arasında SDÜ gibi çalışma içine giren bir başka üniversite yok. SDÜ bu planlamasıyla bir kaç ay içinde ön plana çıkacak" dedi.

İlaç kullanmak istemeyen, cerrahi müdahale istemeyen ya da tüm tedavi olanaklarını denemiş olup destekleyici tedavi arayanlara çare olunacağını da kaydeden Yıldız, "Bunların hiçbiri hiç bir zaman tek başına bir tedavi değil. Yine bildiğimiz anlamda tedavi yöntemleri, tetkikler devam edecek ama insanı biraz da tetkik kağıdına bakarak değerlendirmeyen, 'Reçeteni yazdım gönderdim' denilmeyen bir yaklaşım gelecek. Bu yöntemler tüm dünyada uygulanıyor. Üniversitemiz başta olmak üzere Türkiye'de bunun tohumları atılıyor" dedi.

EĞİTİM ALANINDA YETKİ ALACAĞIZ

Sağlık Bakanlığı'nın tamamlayıcı tıp konusunda birimleri yetkilendireceğini kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

"SDÜ olarak biz eğitim anlamında yetki alacağız. Eminim ki uygulama anlamında de yetki alacağız. SGK tarafından bu tedaviler ilk etapta karşılanmayacak. Bir veri tabanı oluşturulacak. Hastaların başvurması, ne kadar fayda gördüğü, bilimsel kanıt düzeyi gibi konularda planlama yapılacak. Bakanlık bu işlerin üniversite hastaneleri ile yürütülmesini çok istiyor. Zaman için de özel hastanelerde, kamu hastaneleri de bu işin içine girecek. Hasta gittiğinde hastaneye nasıl tansiyonunu takip ettiriyorsa aynı şekilde tamamlayıcı tıp yöntemlerinden yararlanabilecek."

Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı vizyonu içinde bu tedavilerin hastanelerde uygulanmasını istediğini ifade eden Yıldız, "Ancak uygulayacak kişilerin yetiştirilmesi gerekiyor. Bu eğitimi verme konusunda SDÜ YBEM şu anda en büyük aday. Eğitim görecek kimselerin büyük bölümü hekim olmak zorunda bazı alt başlıklarda hekim zorunluluğu olmasa da onların da bu eğitimi alarak hekim gözetiminde bu yöntemleri uygulaması şart koşuluyor. Örneğin Sülük tedavisi tamamen hekim tarafından uygulanmak zorunda. Ama ayak masajı yapılacaksa hekim kontrolü altında bir uzman tarafından da yapılabilecek" dedi.

HOMEOPATİ YÖNTEMİYLE BAŞLANIYOR

Bu eğitimlere bir giriş olarak homeopati yöntemiyle ilgili 31 Mayıs-1 Haziran tarihinde Ankara'da eğitim çalışması yapılacağını söyleyen Yıldız,

"Homeopati bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan bir yöntem. Bağışıklık sistemini güçlendirmesine yönelik teorileri var. Türkiye'de çok bilinmeyen bir sistem ya da sağlık çalışanı olmayanlar tarafından uygulanmış. Bu eğitim çok bilimsel düzeyde Avrupa dernekleriyle yapılıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan bu anlamda yetki alacağımızı düşünüyorum. Çünkü onların taslak programına da uygun bir yöntem. İlk etapta 30 katılımcı olacak. Bu programı Isparta'da dahil farklı illerde de düzenleyeceğiz" dedi.

Kaynak: iha