İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı faaliyet raporu mecliste görüşüldü. Başkan Topbaş, 2013 yılında yapılan yatırımları ve gelecek dönemde yapılması planlanan yatırımları anlattı.
İBB 2013 yılı faaliyet raporu mecliste ele alınarak görüşüldü. Mecliste konuşan Başkan Topbaş, 2013 yılında yapılan yatırımları ve gelecekte yapılması planlanan yatırımları anlattı. Meclis kürsüsünde konuşan Başkan Topbaş, “Hepimizin zaman zaman dile getirdiği Avrupa Birliği yerel yönetimler, özerklik şartlarının ön gördüğü bir takım kazanımları ülkemizde her daim hayata geçirilmesini diledik. Bunu Türkiye Belediyeler Birliği başkanı olarak da bazı platformlarda zaman zaman dile getirdik. Yerel yönetimlerde katılımcı şeffaf bir yönetim hakim olmalıdır. Bu bizim gelecek kuşaklara yapacağımız en önemli hizmettir. Mevlana’nın dediği gibi, ‘Bir neslin geleceğini diğer nesiller belirler’ Yani bizler gelecek nesillere bu şehri ulaştırmak için devralmışız. Biz bu şehri diğer belediyelere örnek teşkil edecek şekilde idare etmek ve bununla birlikte dünya şehirleri ile yarışır hale getirmek istiyoruz. Bizler nitelikli bir kent ortaya çıkarmak için yatırımlarımızı ve projelerimizi gerçekleştirdik” dedi.
İstanbul’u dünya kenti yapmak istediklerini belirten Topbaş, ‘‘İstanbul’un önümüzdeki 5 yılını şekillendireceğiz. Ulaşım başta olmak üzere birçok hizmeti yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bütçemizin yüzde 55’ini ulaşıma ayırdık. 10 yıllık görev sürem içerisinde ulaşıma 32 milyar lira yatırım yaptık. Bunun 15 milyar lirasını sadece metro işlerine yatırdık. Dünyada metroları belediyeler yapmazlar bunlar büyük bütçeli işlerdir. Ama bizler ulaşımı nasıl geliştiririz bunun için uğraşıyoruz” diye konuştu.
Yapacak çok işlerinin olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, ‘‘İstanbul’da büyükşehir belediyesi olarak takip ettiğinizi gibi Haliç metro geçişini sağlamak suretiyle Yenikapı ile Hacıosman’ı Cumhuriyet mahallesini bütünleşme, birleşme kuzey güney aksında çok önemli bir aks olan ve doğu batı aksını Marmaray alanında olacak olan hatla entegre olacak bir sistemi böylece tamamlamış olduk. Diğer taraftan Marmaray hükümetimizin yaptığı çok önemli bir projedir. Geçen yaşanan sis olayında tam bir can simidi olduğunu gördük. Kentin önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Daha yapacak çok işimiz var” dedi.
Kabataş metrosunu kendi öz kaynakları ile yapacaklarını belirten Topbaş, ‘‘İhalesi yapıldı. Günlük beklentinin 700 bin kullanıcının olacağını öngördük. İstanbul’daki raylı sistemin önemli bir hal alması sağladı hedefimiz İstanbul’un yüzde yetmişinin raylı sistemden oluşması olacaktır. İETT faaliyet raporu görüşüldü tartışıldı ve otobüslerimiz yaş ortalaması 4- 4,5 civarına indirildi. Hala halk otobüsü alımları devam ediyor. Benim dönemim boyunca 286 kavşak yapılmıştır.410 km yol ilave edilmiştir. Deniz ulaşımı adına yeni entegre sistemler ile ulaşım ağlarını doyurmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.
Başkan Topbaş, “Koordinasyon toplantımızda yaptığımız çalışmalarda İstanbul Boğaziçi Genel Müdürlüğünün bulunduğu alanı bölge parkı olarak değerlendirilmesini kararlaştırdık. Halkın gelip buluşup zaman geçirdiği bir alana çevireceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Kaynak: iha