Kar garantili yatırım yeni bir uygulamadır. Daha önceleri, devletler faiz garantili borçlanma ile para topluyor ve yatırımları yapıyordu. Devlet yatırımlarında, faiz-maliyet-kar hesabı yapılmadığı için kaynaklar israf ediliyordu.

Kamusal alan ağırlıklı yatırımların yapılmasında yeni bir metod icat edildi. Hazine, özel sektörün yatırımına karlı olmayı garanti ediyor.

Kapital sahipleri, Devletin garanti verdiği yatırımlara, fizibilite yapmaya gerek duymadan yatırım yapıyor. Nasıl olsa, yanlışı hazine karşılayacak anlayışı, yatırımların yapılmasına hız kazandırıyor.

Serbest piyasa ekonomisinde, ölçek faiz hadleridir. Faiz hadlerinden daha yüksek kazanç sağlayan yatırımlar yapıldığı zaman, özel kesim kar eder ve kaynaklar israf olmaz. Kazanç garanti edildiği zaman, faizin ölçek görevi sonlanıyor. Faizin ölçek görevi işlerliliğini yitirdiği için kaynak israfı önlenemiyor.

Serbest piyasa ekonomisinde fiyatlara müdahale edilemez. Hükümetler ücret ve faizin fiyat olduğunun farkında değil. Fiyata müdahale edildiği taktirde, ortaya çıkan zararı toplum öder. Mal fiyatlarına narh konulduğu zaman, karaborsa ortaya çıkar. Ücretlere müdahale edildiği zaman, veriminden daha yüksek ücret maliyet enflasyonuna neden olur. Düşük faizde ısrar edilir ise, para ikamesi sorunu meydana gelir.

Kara müdahale de benzer sonuçlar yaratıyor. Rekabete dayalı kar etmek, kaynakların etkin kullanımı ile mümkün. Kaynakları israf eden şirketin, ortalama maliyetleri yükselir. Karları azalır. Fiyat-ortalama maliyet-marjinal maliyet eşitliğinde, karlar sıfırlanır. Bu nedenle, kar peşindeki işletmeler, kaynakları etkin kullanmak zorundadır.

Kar garanti edildiği zaman, yukarıya çıkardığım ekonomik kural işlemez. Şirket, kaynakların etkin kullanımına bakmaz. Amaç bir an önce yatırımı bitirmektir. Yatırım çabuk yapılır. Ancak kaynak israfı önlenemez. İsrafın önemi yoktur. Zira kar garantisi vardır.

Piyasa faizi ölçüsünde kar edemeyen yatırımlar, ekonomiye kaynak israfı olarak yansır. İsrafın bedelini, Hazine adı altında toplum öder. Kar garantisi sayesinde, şirket kar eder. Ancak bu kar, verimliliğe bağlı olmadığı için, kaynak transferi olarak sonuç doğuruyor.