Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) Kutlu Doğum Haftası kapsamında “Hz. Peygamber ve İnsan Yetiştirme Düzenimiz” konulu panel düzenlendi.
Sunumunu İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, Yrd. Doç. Dr. Nasseruddin Mazhari ve Öğretim Görevlisi İrfan Çakıcı’nın yaptığı panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Peygamberi anmak onun sünnetini yaşamakla olur, yaşamak için de onu tanımak ve öğrenmek gerekir” dedi.
Panelin oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Halit Çalış, “Hepimiz hayata bir zihniyetle bakarız. Bu zihniyeti, bakış açısını şekillendiren belirli değerler vardır. Biz de bir eğitim yuvası olarak bu değerler ışığında insanlar yetiştirmeliyiz. Eğitim sırasında baz alacağımız en önemli değerler de şüphesiz Peygamber efendimizin yaşantısıdır” diye konuştu. İnsan fıtratından da söz eden Prof. Dr. Çalış, insanın cennetten kovulan bir varlık olduğu gibi yeryüzünde halifelik görevini üstlenecek derecede mükemmeliyete sahip bir varlık olduğunu da ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Nasseruddin Mazhari ise, değer konusundan bahsetti. Mazhari, değerlerin sosyal ve dini değerler olmak üzere ikiye ayrıldığını, dini değerlerin sosyal değerlerin alt kategorisi olan milli ve evrensel değerleri de kapsadığını belirtti. Buna da gerekçe olarak dini değerlerin vahiy yoluyla gelmiş olmasını gösterdi. Peygamber efendimizin de bize getirdiği değerlerin vahiy yoluyla geldiğini söyleyen Mazhari, “Bu değerlerin hayatımıza kolay girmesini sağlayan etmen, ilk önce Peygamber efendimiz tarafından özümsenmesi ve onun kendi hayatına uygulamış olmasıdır” ifadelerini kullandı.
Panelin son konuşmacısı Öğretim Görevlisi İrfan Çakıcı da, sorumluluk bilincinden söz etti. Çakıcı konuyu araştırırken sorumlulukla ilgili 41 adet yükseklisans ve doktora tezine ulaştığını belirterek, “Çok sayıda araştırmanın olması, akademisyenlerin konuya ne kadar çok önem verdiklerinin göstergesidir” dedi.
Çakıcı, “Allah kullarına peygamberler göndererek onlara sorumluluk yüklemiştir. Her kavme bir peygamber gönderildiği için insanların ‘benim haberim yoktu’ deme lüksü ortadan kaldırılmıştır” diyerek “Peygamber efendimiz neden sorumluysa ümmeti de ondan sorumludur. Çünkü Allah Resulü aldığı vahyi insanlara aktarmış, bütün insanlar da bundan sorumlu olmuşlardır. Peygamber Efendimiz hiçbir zaman sorumluluktan kaçmamış, ne emredilmişse onu yerine getirmiştir. Biz de onun ümmeti olarak bütün sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha