Kayseri Özel Tekden Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Baykan, güneş kremi kullanırken, vücudun D vitamini alımının engellenmemesi konusunda uyardı.
Özel Tekden Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Baykan, güneş kremi kullanımı ile ilgili önerilerde bulundu. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte daha çok kullanılan güneş kreminin, vücudun D vitamini alımını engellediğini belirten Uzm. Dr. Ayşegül Baykan, doğru kullanım ile bu sorunun önüne geçilebileceğini söyledi.
YÜZE MUTLAKA UYGULANMALI
Vücutta, yüz dışında kalan derinin kalın olduğu bölgelerde, günlük 10 dakika boyunca güneş kremi kullanılmamasının, vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayacağını kaydeden Özel Tekden Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Baykan, “Güneş kremi deri üzerinde bir tabaka oluşturuyor ve o tabaka, zararlı olan ultraviyole A ışınları ile birlikte vücuda gerekli olan ve yalnızca güneş ışınlarından aldığımız D vitaminini de engelliyor. Yani güneşten korunalım, cilt kanseri olmayalım derken, D vitamini eksikliğinden dolayı kemik erimesi riskine maruz kalabiliriz. Bunun için, vücudumuzun güneş gören kalın derilerini yani kol ve bacakları günlük 10 dakika güneş kremsiz dinlendirerek D vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ama yüz derisi kesinlikle ince olduğu için güneş kremi mutlaka her şartta sürülmelidir.” diye konuştu.
NİSAN VE EYLÜL ARASINDA KULLANILMASI ŞART
Güneş kreminin 3 saatte bir ince bir tabaka halinde vücudun güneş gören yerlerine sürülmesi gerektiğini söyleyen Özel Tekden Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Baykan, “Bizim önerimiz, Nisan ve Eylül ayları arasında düzenli güneşi kremi kullanılması yönünde. Diğer aylarda da güneşe maruziyet söz konusu ama Nisan ve Eylül ayları arası güneşe maruziyet daha fazla oluyor. Özellikle Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarında daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. En fazla 4 saatte bir ince tabaka halinde sürülmesini öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha