Kırıkkale ile Çin’in Kansu eyaletinin başkenti ve en büyük şehri olan Lanzhou ile kardeş şehir oldu. 2 milyon 177 bin nüfusuyla önemli bir bölgesel ulaşım merkezi olan Lanzhou’nun Belediye Başkan Yardımcısı Niu Xlangdong Kırıkkale’ye gelerek ziyaretlerde bulundu. Vali Kolat’ı ziyarette konuşan Niu Xlangdong “Lanzhou ile Kırıkkale dost bir şehir olacak” dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin eyaletlerinden Kansu eyaletinin başkenti ve en büyük şehri olan Lanzhou ile Kırıkkale kardeş şehir oldu. Her iki tarafın yöneticileri meclislerinde kararlarını alarak kararları bakanlıklara ulaştırdılar. Kardeşlik anlaşmasının ardından ilk ziyaret Lanzhou heyetinden geldi. Lanzhou Belediye Başkan Yardımcısı Niu Xlangdong, Dış ilişkiler ofisi yetkilisi Hou Zhaocheng, Ekonomik işbirliği yöneticisi Mao Yuduo, Yeni bölge yöneticisi Zhang Aisheng, Yatırım Başkanı Cao Yu beraberinde Türk Çin Dostluk Derneği Başkanı ve Sağlık eski Bakanı Halil Şıvgın ile Kırıkkale’ye geldi.
Lanzhou heyetini makamında ağırlayan Kırıkkale Valisi Ali Kolat ziyaret anısına çeşitli hediyeler sundu. Lanzhou heyeti’de Vali Kolat’a ziyaret anısına hediye verdi. Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’yı da ziyaret eden heyet, Kırıkkale’de MKE’ye ait Silah Fabrikası ve Silah Müzesini gezdi. Heyet daha sonra Kırıkkale Üniversitesine bir ziyaret etti.
Lanzhou ile Kırıkkale’nin kardeş şehir olmasında aracılık eden Türk Çin Dostluk Derneği Başkanı ve Sağlık eski Bakanı Halil Şıvgın’a teşekkür eden Kırıkkale Valisi Ali Kolat, “Kardeş şehir uygulaması her iki tarafa da hayırlı uğurlu olsun” ifadesini kullandı.
Ziyarette Kırıkkale hakkında bilgi veren Vali Kolat “Kardeş şehirlik her iki şehrimize de hayırlı uğurlu olsun. Kırıkkale, Lanzhou gibi 2 bin yıllık bir şehir değil. 1925’ten bugüne gelmiş bir şehirdir. Merkez nüfusu 193 bin, 8 ilçe ile 275 bin nüfuslu bir iliz. Kırıkkale Türkiye’nin savunma sanayi açısından oldukça önemli bir merkez. MKE’nin 6 fabrikası var, Türkiye’de bulunan 4 rafinerinden birisi de burada. Bunların dışında tarım ve hayvancılık açısından da oldukça iyi konumdadır. 2 tane OSB’miz var. Diğer taraftan Türkiye’de ilk olacak Silah İhtisas OSB kurma çalışmalarını da son aşamaya getirdik. Bu çalışmanın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çin ile Türkiye’nin dostluğu çok eski yıllara dayanır. Son yıllarda ekonomik ve kültürel anlamda güzel gelişmelere tanıklık ediyoruz” diye konuştu.
Lanzhou ve Kırıkkale’nin bir birine çok benzediğini ancak Lanzhou’da nüfusun daha fazla olduğunu belirten Lanzhou Belediye Başkan Yardımcısı Niu Xlangdong ise “Lanzhou Çin’in batı bölgesinde bulunmakta ve en eski şehirlerinden bir tanesi. Buradaki sanayi sistemi belirli seviyede. Bizim orada sanayi gelişmiş, endüstriyel gelişmeler önemli seviyede. Ayrıca makine üretimi mevcut. 4 milyon nüfusu var, bizim de 3 tane şehrimiz var, 8 tane bölgemiz var. Önemli bir adım atıldı. Lanzhou ile Kırıkkale dost bir şehir olacak” sözlerine yer verdi.
Sağlık eski Bakanı Halil Şıvgın da Lanzhou ile Kırıkkale arasında birden fazla benzerliğin olduğunu, Lanzhou’dan geçen Sarı ırmak nehrinin de Kızılırmak gibi şehrin ortasından geçtiğini ancak ismi gibi sarı aktığını ifade etti.
Kaynak: iha