Siyasal seçim koalisyonları kolay gerçekleşmiyor. Gerçekleşenler ise uzun vadeli olamıyor. 2019 seçimlerine Ak Parti ile MHP birlikte katılıyor.
İki partinin tabanları farklı. Farklı tabana göre siyaset yapmak çok zor. Bu zorluğu son günlerde iki parti "siyasi sembol" ve İstiklal Marşı konusunda yaşıyor.
AK Parti Başkanı sıfatıyla Sn. Cumhurbaşkanı Adana'da "Kurt Başı" işareti yaptı. Kurt Başı, Türklerin evrensel sembolü. Bu sembolün kullanılması, AK Parti tabanında sorun yaratmış olmalı ki, AK Parti Başkan Yardımcısı "işaretin Kurt Başı olmadığını, Rabia işareti yaparken oluştuğunu" söylüyor.
MHP Genel Başkan Yardımcısı ise "Sn. Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan'ın, Kurt Başı işareti ile Ülkücüleri selamladığını" söylüyor.
Rabia işaretinin gerisinde inanç sistemi var. Kurt Başının gerisinde ise Türk Irkı var. Din bir tercihtir. Irk tercih edilemez. Atadan intikal ediyor. Dini tercihler ile Irki mensubiyet zıtlaşmaktan kurtulamıyor.
Cumhuriyetin, Laik devlet düzeni ile İstiklal Marşı kader birliği etmiş. İstiklal Marşındaki en ufak bir değişikliğe MHP tabanı şiddetle karşı çıkıyor. AK Partililer ise İstiklal Marşının ilahi bir güfte ile söylenmesini arzuluyor.
Bu iki zıtlaşma koalisyonu tabanda bozmaya yetiyor.