Komşu vardır, insanın yaşamına yaşam katar, huzur verir, derde derman, can yoldaşı,

Komşudur kötü günlerin arkadaşı, komşudur yaşam sevgisinin mihenk taşı, maruftur insan sevgisine.
            Yaşam alanlarımızda aile ve akrabalarımızdan sonra en yakın olandır (bazen onlardan da yakın) hemen her gün karşılaştığımız, çoğu zaman selamlaşmadan geçtiğimiz, oysa çoğu zaman ihtiyaç duyduğumuz komşularımız ile iyi geçinmek onları rahatsız etmemek insanlığımızın birinci sıralarında yer almaktadır. Çünkü komşular arası ilişkiler, dünya toplumlarının yaşamlarında toplumsal ilişkilerin ilk basamağı ve önemli göstergesidir. Toplumların ve insanların hayatına yön veren ve şekil vermeyi amaçlayan dinimiz de, komşuluk ilişkilerine özel önem atfeder.

            Yaşam alanlarımızı oluşturmaya karar verdiğimizde, büyüklerimiz hep şöyle derlerdi "aman ha dikkat et Ev alma komşu al,çünkü komşu komşunun külüne muhtaçtır."deyimleri büyüklerimizden bu güne kadar geldiği gibi yaşadığımız günümüzden sonrada geçerliliğini korumaktadır.Komşu demek aile demektir,sevgi saygı demektir,komşu demek yeri gelince birlik ve beraberliği sağlamak demektir.Bu gün bu unsurlar  kişisel menfaat ve çıkarlara dönüştüğünden komşuluk ilişkileri yıpranmış durumdadır.Eski günlerde komşular arasında yaşatılan  ilişkilerin günümüzde yeniden tekrar  başlatılması, komşuluk,insan ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacağından diğer  insanlarla olan ilişkilerimizi de derinden etkileyeceği aşikardır.

            Günümüzde birçok yerde, eski komşuluktan eser yok! Hatta aynı binada, bir arada yaşamaya başlayan kişiler arasında bile birbirlerini hiç tanımayan, tanısa bile selamlaşmayan bireyler çoğunlukta. Toplumumuzun bu duruma gelmesinde ne değişti? Neden böyle olduk? İlişkiler neden umursanmamaya önemsiz bulunmaya başlandı? çağ mı değişti, siyasi görüş ayrımlarım bizleri bir birimizden uzaklaştırdı, hayat mı hızlandı, yoksa günümüz değerlerimi değişti, belki de bu soruların cevabı hepimizin belleğinde komşuluk arkadaşlık dostluk olarak durmakta ama uygulamada kaygılı olarak beklemekte yarın bu kaygılar ve kaybedilmiş zamanlar için belki de çok geç olacak, çünkü ne yaşamın nede zamanın tekrarı yok.17 kasım dünya komşular günü ilan edilip kutlanmasa da, sınırlanmış kısacık yaşam da komşuluk adına bu günden tezi yok güzel günler yaşayalım, yarın mutlaka bir komşumuzu ziyaret edelim dileklerimle.