Sosyal medyada, ekonomik kötümserler cirit atıyor. İtibar etmeyiniz. 

Kriz dönemlerinde, tüketim azalır. Yatırım beklemeye girer. Stoklar artar. Boş kapasite yükselir. Üretim daralır. İşsizlik artar. Ekonomik otoriteler, bu sorunları çözmek için harcamaları artırma siyaseti uygulamak zorundadırlar.

Amerika’da yaşayan, finans profesörü atıp tutuyor. Devlet yardım toplayarak, talepte daralma yarattı. Diyor. Halbuki, yardımı tuzu kuru olanlar yapıyor. Onların, efektif talepteki yeri sabit. Örneğin Ticaret odası yardım yaptı. Yapmasaydı, Ticaret odasının harcaması artmayacaktı. 

Finans profesörü, Türkiye'nin IMF'ye gitmesinde ısrar ediyor. Halbuki, Türk Devletinin borcu IMF'ye gitmeye gerek duyulmayacak kadar az. Ulusal hasılanın yüzde 32 si civarında. Maastricht kriteri yüzde 60 dır. Yunanistan’ın borcu yüzde 182, İtalya’nın yüzde 132, Fransanın yüzde 120, Almanya’nın yüde 62 civarındadır.

Maastricht kriterinin yarısı civarındaki borç için, IMF'ye gidilmez. Nitekim iki devlet IMF'ye gitmeyeceğini açıkladı. Birisi Rusya, diğeri Türkiye. 

Diğer bir husus, CDS ler. CDS ler sigorta primi anlamında kullanılır. Uluslararsı faizlerin içine girermiş gibi muamele görür. Ülke riski arttığı zaman, CDS ler yükselir. Aslında uydurmadır. Yatırımcılar, sigorta primi ödemiyor. Arjantin bonoları yüzde 10 değerine düştüğü zaman, CDS kurumu ödeme yapmadı. Kendini bitirdi. İflas (Default) gerçekleşmedi diyerek su koyverdi. Bu yüzden hiç bir anlam ve değer taşımıyor.

CDS leri kullanarak, Türkiye hakkında yorum yapmanlara itibar etmeyiniz. Zira, Türk Bonolarını satın alanların çoğunluğu, yurt dışında yaşayan Türklerden oluşuyor. Türkler, ellerindeki Türk bonolarının fiyatına dahi bakmıyor. Satmıyor. Bu işe en çok yabancı bankalar şaşırıyor.

CDS lerin yükselmesi, riskten değil dolar kurundaki artıştan kaynaklanıyor. Yüksek kurdan dolar satmak isteyen fonlar, euro bondları bozuyor. Satış yiyen bonoların değeri düşüyor. Faizi yükseliyor. Bu ilişkiyi ''ekonomi zora gidiyor'' diye gösterenler yanılıyor. Zira, euro-bond piyasasına sürülen Türk Hazine bonolarına iki misli talep geliyor.

Türk ekonomisinin potansiyeli yüksek. Türkiyenin sorunu, bu potansiyeli kullanacak, ekonomi otoritesineki yetersizlikten kaynaklanıyor.