GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Giresun'da yaşayan Cengizhan Topal (12), iki yıl önce internetteki eğitim videoları ile öğrendiği kemençe eşliğinde türkü söylüyor.

Karadenizlilerin sesini duyduğunda yerinde duramadığı ve horon teptiği kemençe, bölgenin en çok kullanılan enstrümanı olma özelliği taşıyor.

Giresun'un Eynesil ilçesinde 6'ncı sınıf öğrencisi Topal, tutkunu olduğu kemençeyi 10 yaşında öğrenmeye başladı. İnternet ortamında izlediği eğitim videoları ile kendini geliştiren ve Karadeniz türküleri seslendiren Topal, konservatuvar eğitimi almak istiyor.

Gümüşçay Mahallesi'nde yaşayan Topal, AA muhabirine, kemençe çalan kişileri severek takip ettiğini ve merak nedeniyle kendini geliştirmeye çalıştığını anlattı.

Öğrenme isteği üzerine babasının kemençe aldığını ifade eden Topal, "Daha sonra gece ve gündüz öğrenmeye çalıştım. Hiç durmadan çalışarak bileğimi ve elimi geliştirdim. Kemençe çalan kişileri takip ettim. Bilgisayardan video izleyerek kendimi geliştirdim. Bir senem bu şekilde çalışmakla, bir senem de çalmakla geçti" değerlendirmesinde bulundu.

Cengizhan Topal, bilgisayardan izlediği videolar ile kemençe çalmanın taktiklerini öğrendiğini ve kendini geliştirdiğini vurgulayarak, düğün gibi etkinliklerde de kemençe çalmaya başladığını aktardı.

- Konservatuvar eğitimi almak istiyor

Topal, öğrenim hayatını devam ettirip konservatuvarı kazanmak istediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Okulu bitirdikten sonra konservatuvara gitmek istiyorum. Burada kendimi daha çok geliştirmeyi hedefliyorum. Puanım yetmediği takdirde kemençeyi en iyi şekilde çalmaya devam edeceğim. Müziğimle kendimi tanıtmayı ve meşhur bir kemençeci olmayı istiyorum. Aynı zamanda da Eynesil ilçemizi en iyi şekilde temsil etmeyi istiyorum."

Anne Fatma Topal ise oğlundaki yeteneğin Allah vergisi olduğuna inandığını belirterek, hiçbir eğitim almadan hevesi sayesinde kemençeyi öğrendiğini ve aile olarak kendisine destek olduklarını aktardı.

Kaynak: aa