TRABZON (AA) - ZAFER SEL - Gazeteciliğe 60 yıl önce başlayan ve 55 yıldır karikatür çizen Hikmet Aksoy, 81 ildeki yerel gazetelere 18 yıldır ücretsiz olarak günlük karikatür gönderiyor.

Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem gazeteciliği hem de karikatüristliği çok sevdiğini anlattı.

Son yıllarda karikatüre daha çok ağırlık verdiğini dile getiren Aksoy, karikatürü bir yaşam tarzı olarak kabul ettiğini söyledi.

Aksoy, hayatın her alanında karikatürün önemli olduğunu belirterek, bu nedenle de karikatürün hayatında önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi.

Karikatürü, Anadolu'da sevdirmek ve yaygın hale getirmek için yaklaşık 20 yıl önce çalışma başlattığını vurgulayan Aksoy, "İlk olarak Balıkesir'de yayımlanan bir yerel gazete ile görüştüm. Bana, 'çizdiğim karikatürler karşılığında ücret veremeyeceklerini' söylediler. Ben de zaten ücret istemediğimi, amacımın insanların karikatürü sevmesi olduğunu belirttim. 1996 yılında bu yerel gazetede karikatürüm yayımlanmaya başladı" diye konuştu.

- "Karikatürlerin karşılığında hiçbir ücret almıyorum"

Aksoy, her geçen sene Türkiye'nin bir çok ilinden kendisine karikatür çizmesi için çağrıda bulunulduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Geçer bu sürede Türkiye'nin 81 ilinde yayımlanan yerel gazetelerde cumartesi günleri hariç her gün karikatürüm yayımlanıyor. Şimdi teknoloji çok gelişti, bir tuşla hepsine aynı anda karikatürü gönderebiliyorum. Önceden cebimden para vererek, posta ya da faks yoluyla  karikatürleri gönderirdim. 18 yılda, 5 binin üzerinde güncel karikatür çizdim. Karikatürlerin karşılığında hiçbir ücret almıyorum. Amacım, karikatürü yaygınlaştırmak, tanıtıp sevdirmek."

- "Mizah sayfaları yok denecek kadar az"

Aksoy, her gün karikatür üretmek zorunluluğundan dolayı, bazen konuyu hemen bulup çizdiğini, bazen de konu bulmakta çok zorlandığını vurguladı.

Güncel karikatürlerin ömrünün kısa olduğunu, bu tür karikatür bulmak için sürekli olarak günceli takip etmek gerektiğini belirten Aksoy, Trabzon'da 30 yıldır bir yerel gazetede mizah sayfası hazırladığını ifade etti.

Aksoy, gazetelerin mizah sayfalarının artık yok denecek kadar az olduğunu dile getirerek, bundan büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

Kaynak: aa