RİZE (AA) - SALİH YILDIRIM - Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası, sonbaharın gelmesiyle farklı bir güzelliğe büründü.

Yörenin en önemli turizm alanlarından biri olan, her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Ayder, sonbaharın gelişiyle özellikle hafta sonları tatilcilerin gözde mekanı oluyor. Yöreyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, hem doğanın eşsiz güzelliği karşısında foto safari hem de zipline keyfi yapıyor. 

Hafta sonu tatilini yemyeşil bir doğal ortamda ve şehrin gürültüsünden uzak bir mekanda ailece geçirmek isteyenlerin akınına uğrayan Ayder Yaylası, yöreye gelen birçok yabancı turistin de uğramadan geçmediği turizm merkezlerinden. Her yıl on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayan mekan, sonbaharın gelmesiyle güzel havanın tadını çıkarmak isteyen piknikçiklerin uğrak yeri oluyor.

Edanur Bayoğlu, Erzurum'dan sırf Rize'yi ve Ayder Yaylası'nı gezmeye ve görmeye geldiğini belirterek, "Burası gerçekten anlatıldığı kadar çok güzel. Sonbaharın gelmesiyle burada adeta bir renk cümbüşü var. Herkese burayı gelip görmesini tavsiye ediyorum" dedi.

Almanya'da yaşadığını veAyd er Yaylası'nı görmeye geldiğini ifade eden Dilek Yeniçırak ise şunları söyledi:

"Buraya ilk defa geliyorum. Artık sık sık gelmek istiyorum. Sonbahar'da Ayder Yaylası'nı görme fırsatını bulduğum için çok şanslıyım. Karadeniz insanının genel yapısında olduğu gibi buranın yerel halkı da çok sıcakkanlı ve misafirperver. Kesinlikle gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer. Özellikle bu aylarda doğada adeta bayram var. Yeşilin her tonunu görebiliyoruz. Burada olmaktan çok mutluyum. Rize'ye her geldiğimde ilk fırsatım hangi ay olursa olsun Ayder Yaylası'na çıkmak olacak. Herkesin buraları görmesini ve bu yaylanın daha da güzel tanıtılmasını istiyorum."

- Yaylada "zipline" keyfi

Bölgedeki zipline işletmecileri, gelen konuklarına farklı aktiviteler sunarak turist sayısını artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda Ayder Yaylası'nda çelik halatlarla bağlanarak dağdan aşağı inilen bir aktivite olan zipline sistemini kuran işletmeler, 50 metre yüksekliğinde 100 metre uzunluktaki alanda müşterilere hem doğal güzellikleri yukarıdan görme imkanı sunuyor hem de heyecanlı anlar yaşatıyor. Emniyet kemeriyle bağlandıktan sonra çelik halat yardımıyla vadinin karşı yakasına geçen ziyaretçiler, daha sonra aynı yolu izleyerek başladığı yere dönüyor.

Bölgedeki işletme sahibi Muhammet Sual, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ziplineye yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiğini anlattı. 

Sual, bu aktiviteyi herkesin yapabileceğini dile getirerek, "Herhangi bir beceri gerektirmiyor. Gelen misafirlerimizi güvenlik kemeriyle bağlıyoruz. Güvenlik önlemi ve bağladıktan sonra çelik halatlarla karşıya gönderiyoruz. Karşı tarafa gittikten sonra aynı şekilde tekrar başladığı yere dönüyor. Bu şekilde aktivitemizi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Ayder Yaylası'nı tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sual, "Yerli ve yabancı turistlerimizi zipline keyfini yaşamaları için Ayder Yaylası'na bekliyoruz. Misafirlerimiz doğanın her türlü rengini ve güzelliğini yaşayarak, zipline keyfiyle unutamayacakları bir an yaşıyorlar. Biz herkesi bu keyfi hele de sonbaharda yaşamaları için Ayder Yaylası'na bekliyoruz" dedi.

Öğretmen Filiz Özbaş ise doğanın eşsiz güzelliği karşısında zipline keyfi yaptığını belirterek, "Rengin her tonunu burada görmek mümkün. Bu eşsiz doğa güzelliğinde hem eğlendik hem de güzel bir gün geçirdik. Biz de bu keyfi yaşamak için buradayız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa