SAMSUN (AA) - FATMA KALAY / FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı anısına hazırlanan ve 2015 parçadan oluşması planlanan "Kırkyama Örtü (Yorgan) Projesi"ne Samsun'un Tekkeköy ilçesindeki kadınlar da sandıklarından çıkardıkları dantel ve kanaviçelerden yaptıkları 53 parça ile destek verdi.

Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı anma töreninde şehitliğin üzerine örtülecek yorgan projesine Türkiye'nin 81 ilinden destek geliyor.

Tekkeköy Belediyesi ve Tekkeköy Halk Eğitim Merkezinin işbirliğiyle düzenlenen çalışmada, 20 kursiyer evlerinden getirdikleri örtü, dantel, kanaviçe, iğne oyası ve boncuk süslemelerle bir günde 50x50 santimetre boyutunda 53 parça örtüyü hazırlayarak Çanakkale'ye gönderdi.

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, AA muhabirine, projenin Çanakkale'de başlatıldığını, Türkiye'nin 81 ilinden kadınların yaptığı 2015 parça örtünün birleştirilmesiyle oluşturulacak yorganın, Çanakkale şehitlerinin 100'üncü yılı anma törenlerinde şehitliğin üzerine serileceğini söyledi.

Kurum olarak projeyi duydukları andan itibaren buna dahil olmak için çalıştıklarını vurgulayan Togar, şöyle konuştu:

"Halk eğitim merkezindeki bayan arkadaşlar ve gönüllüler bu kısa süre içinde o manevi örtünün içinde yer alabilecek 53 parçayı hazırladı. İnşallah 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'nde şehitlerimizin üzerine örtülecek, Türk insanının elinden çıkmış o dokuda bizim de 53 parçamız yer alacak. Böyle bir çalışmanın içinde ilçemizin de bulunmasından dolayı çok onurlu ve gururluyum. İki gün içinde bilgimiz oldu ve bir günde 53 parça hazırlandı, Çanakkale’ye ulaştırılmak üzere yola çıkardık."

- "Kursiyerler, örtüleri hazırlarken gözyaşlarını tutamadı"

Tekkeköy Halk Eğitim Merkezinden usta öğretici Sevgi Kasım Afyon da vatanı kurtarmak için canlarını feda eden Çanakkale şehitleri için ufak da olsa katkıda bulunmak istediklerini aktardı.

Ülke genelinde 81 ilden projeye destek verildiğini dile getiren Afyon, "Öğretmen, öğrenci, merkez çalışanları ve vatandaşlarla ortak bir çalışma yaptık. Bazı öğrencilerimiz hazırlarken gözyaşlarını tutamadı. Hepsi bir şekilde gözyaşlarını dökerek, yaşlı teyzelerimiz sandıklarından getirdiklerini, duygularını katarak gözyaşlarıyla hazırladılar. Bu projeyi duyan evinden bir şeyler getirdi. Her bir örtüye şehitlerimizi anan şiirlerimizi yazdık, etiketledik" dedi.

Usta öğretici Emel Şahin de örtülerin evlerden getirilen dantel, kanaviçe, iğne oyası, sim ve boncuklarla süslendiğini, çoğunlukla Türk bayrağı motifinin kullanıldığını belirtti.

 
Kaynak: aa