TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Ataları yıllar önce Kafkasya'dan göç ederek Tokat'ın Pazar ilçesine bağlı Doğançalı köyüne yerleşen bir grup Kumuk Türkü, Dağıstan'daki akrabalarıyla internet aracılığıyla hasret gideriyor.

Pazar'a 8 kilometre uzaklıktaki, 30 haneli ve yaklaşık 250 nüfuslu Doğançalı köyünde ikamet eden Kumuklar (Dağıstan'da yaşayan bir Türk boyu ve bu boydan olan kimse), köyde gelenek-göreneklerini sürdürmeye çalışıyor.

Kumuklar, Dağıstan'daki tanıdıklarıyla internet aracılığıyla görüşerek akrabalık bağlarını güçlü tutuyor. 

Doğançalı köyü muhtarı Cafer Ülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin yaklaşık 214 yıl önce, Rus çarının zulmünden kaçarak Tokat'a sığındığını belirterek, "Bu kaçış sırasında bazıları, Aras Nehri'nde hayatını kaybetmiş" dedi.

 

- "Akrabalarımızı özlüyoruz"

Dağıstan'da akrabalarının olduğunu ifade eden Ülkü, "Oradaki akrabalarımızla internetten görüşüyoruz. Sülalemizden biri, buraya gezmeye geldi. Akrabalarımızı özlüyoruz. Özlemimizi internet üzerinden gideriyoruz. Bazı günlerde internet üzerinizden görüşüyoruz. Kış mevsiminde daha çok görüşüyoruz" diye konuştu.

Geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ülkü, "Düğünlerde kadın ve erkekler ayrı yerlerde oyunlar oynar. Yemek kültürümüz de devam ediyor. Kışları hamur işi, Hako dediğimiz yemeği yaparız. Kendi aramızda Çerkezce konuşuruz" ifadesini kullandı.

Köy sakinlerinden 55 yaşındaki Fadime Savurlar da "Kayınbabam oradaki yaşananları anlatırdı. 'Koyunları kilitledik, geldik' derdi" şeklinde konuştu.

Musa Demir ise "Oradan gelen yaşlılarımız nasıl geldiklerini anlatırdı" dedi.

Demir, geleneklerini yaşattıklarını söyledi. 

Kaynak: aa