RİZE (AA) - Doğu Karadeniz'de çobanlar, havaların ısınmasıyla sürüleriyle yüksek kesimdeki yaylalara göçe başladı.

Rize, Trabzon, Gümüşhane ve Giresun'da kışı geride bırakan çobanlar, yüzlerce koyunluk sürüleriyle sonbaharın son günlerine kadar kalacakları yaylalara göç ediyor.

Yörede hayvancılık yapan Reşat Keskin, AA muhabirine, 400 küçükbaş hayvanıyla Trabzon'un Arsin ilçesinden Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Tozköy Mahura Yaylası'na gittiklerini söyledi.

Yolculuğuna 15 gün önce başladığını belirten Keskin, "Hayvancılığı iklim ve doğa şartları daha uygun yaylalarda yapmaya çalışıyoruz. Doğu Karadeniz yaylarındaki ot da çiçek de çok farklı. Hayvanlarımıza orada bakmak daha rahat oluyor" dedi.

Keskin, hava şartlarının iyileşmesiyle yola çıktıklarını anlatarak, "Bu gelenek yıllardır devam ediyor. Biz de büyüklerimizden gördüğümüz geleneği imkanlarımız ölçüsünde sürdürerek ekmek paramızı kazanıyoruz. Bu şekilde hayvancılık yapmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

- "2 bin lira maaşla çoban bulamıyorum"

Keskin, hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından birinin çoban bulmak olduğunu dile getirdi.

"2 bin lira maaş veriyorum ama çoban bulamıyorum" diyen Keskin, şunları kaydetti:

"Yemeği dahi bize ait olduğu halde çoban bulamıyorum. Şu an çobanımız yok. O yüzden işin başında durmak zorunda kalıyorum. Kimse bu mesleği beğenmediği için yapmıyor. Çobanlık mesleğini yüksek maaş verdiğimiz halde kimse yapmıyor. Böyle devam etmek zorunda kalıyoruz."

Kaynak: aa