BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'nun Seben İlçesinde turistlerin ziyaretine açılan fosil araştırma ormanı, ilçe turizmine katkı sağlayacak.

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hocaş köyündeki fosil ormanıyla ilgili Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce 2009'da başlatılan projenin 2012'de sonuçlandırıldığını söyledi.

Projenin 597,48 hektarlık alanın "fosil araştırma ormanı" olarak ayrılması amacıyla hazırlandığına dikkati çeken Özbağ, fosil ormanlarının doğa tarihinin keşfedilmesine hizmet eden dünya mirası olduğunu dile getirdi.

"Fosillerin oluşum süreci, milyon yılları alıyor, bilimsel çalışmalarla bizlere geçmiş jeolojik zamanlardaki iklim, bitki türleri gibi konular hakkında bilgiler veriyor" diyen Özbağ, "Türkiye'de ayakta kalabilmiş, yapısı bozulmamış fosil orman oluşumu ilçemizde tespit edildi. Seben Fosil Ormanı'ndaki fosiller erozyon neticesinde ortaya çıktı. İlçemizde bulunan ve 18 - 20 milyon yıl öncesine tarihlenen palmiye, kavak, söğüt, sedir, çam ve sığla gibi ağaç türlerinin taşlaşmış gövdelerine sahip bu fosil ormanı, mevcut durumuyla çok nadir bir oluşum" şeklinde konuştu.

Özbağ, fosil araştırma ormanının en iyi şekilde korunması gerektiğini belirterek, bölgeye turizm amaçlı trekking yolları yaptıklarını ve koruma çalışması başlattıkları bilgisini verdi.

Lokasyondaki diğer fosil ağaçları da gün yüzüne çıkarmayı temenni ettiklerini aktaran Özbağ,  sözlerini şöyle tamamladı:

"Bundan Bolu ve ilçemizin turizm anlamında faydalanmasını amaçlıyoruz. Ayrıca Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsüne arazi tahsis ettik, oranın çevre düzenlemesini yapacağız. Fosil araştırma ormanının olduğu bölgede kaya evleri de bulunuyor. Solaklar ve Muslar bölgesinde bulunan kaya evleri ve fosil araştırma ormanıyla değer oluşturulacak. Bu değerleri iyi kullanarak, ilçe turizmini canlandırmayı hedefliyoruz. Yurt içinden ve dışından ilçemize bu değerleri görmek için gelecek tatilcilere çeşitli alternatifler sunmayı hedefliyoruz."

Kaynak: aa