GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de, Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (GESAM) sergisi açıldı.

Gümüşhane Kültür Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışına, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, GESAM Başkan Yardımcısı Nezih Demirtepe ile davetliler katıldı.

Vali Yardımcısı Turan, yaptığı konuşmada, sergi sayesinde 40 güzide eseri Gümüşhane'de görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Telif hakkı sorununu tamamen ortadan kaldırmanın zor olduğunu belirten Turan, "İntihal sanatın her dalında maalesef zaman zaman karşımıza çıkıyor. Tüm sanatçılarımıza eserleri dolayısıyla şükran borcumuzu ifade etmemiz ve alın teri sebebiyle onlara sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

Demirtepe ise GESAM'ın plastik sanatlar dalında ilk ve tek meslek birliği olduğunu vurguladı.

GESAM'ın 4 yıldır her ay bir ilde telif haklarına dikkat çekmek amacıyla sergi organize ettiğini anlatan Demirtepe, "Meslek birliği olarak amacımız sadece sergi açmak değil. Sergi aracılığıyla gittiğimiz yerlerde telif haklarını anlatıyoruz" diye konuştu.

Demirtepe, 26 Nisan'ın Dünya Telif Günü olduğunu anımsatarak, "Telif hakkı, eseri yapan sanatçıya aittir. Ankara, İstanbul ve İzmir'de telif hakları ihtisas mahkemeleri var. Dava açılıyor, birisi eseri kopya ettiyse hakim, 'eserin sahibine 500 lira boya parası, fikir, beyin hakkı için ise 7 bin lira borçlusun' diyor. Bunu anlatmak için Anadolu'yu dolaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, GESAM üyelerine ait 40 eserin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergi, bir hafta süreyle sanatseverler tarafından gezilebilecek.

Kaynak: aa