AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Amasya Halk Eğitim Merkezindeki halıcılık kursuna katılan kadınlar, saf Bursa ipeğinden dokudukları Anadolu motifleriyle süslü halılarla aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kadın istihdamını artırmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursta, geleneksel Anadolu motiflerinin yanı sıra özel desenlerin işlendiği halılar, daha çok yabancı turistlerden rağbet görüyor. 

12 kursiyerin el emeği, göz nuruyla yaptığı halılar, Kapalıçarşı esnafı aracılığıyla Rusya, Almanya ve İtalya başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.

Usta öğretici Zeliha Sorgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının kadınların ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Kursu bir yıl önce açtıklarını ifade eden Sorgun, kadınların halı dokuyarak ev ekonomisine katkı sağladığını dile getirdi.

Saf Bursa ipeğinden dokunan halılara daha çok yabancıların rağbet gösterdiğini, masrafların anlaştıkları firma tarafından karşılandığına dikkati çeken Sorgun, şunları kaydetti:

"Halılarımızın üretim süreci ve fiyatı, incelik ve büyüklük durumuna göre değişiyor. Firmanın talebine göre burada üretim yapıyoruz. Firma, ürünleri bizden alarak Kapalıçarşı'da satıyor. Halılar, gerçekten el emeği, göz nuru. Zahmetli bir iş. İncelik ve ustalık da gerektiriyor. Bir halı burada en erken 7 ayda dokunuyor, metrekaresi maliyetli olduğu için talep daha çok yurtdışından oluyor. Öğrencimin dokuduğu halı, Kapalıçarşı'da 30 bin liraya alıcı buluyor. Rusya, İtalya ve Almanya başta olmak üzere talep gösteren birçok ülkeye gönderiyoruz. Saf ipekten yapılan halılar, sağlıklı ve ömürlüktür. 

Bursa ipeği dışında herhangi bir ürün kullanmıyoruz. Son dönemde Çin'den gelen halılar, 'ipek halı' diye satılıyor."

Sorgun, kursiyerlerin dokudukları halının ebadına ve çeşidine göre para kazandıklarını anlattı.

Kursiyerlerin halı başına en az bin lira kazandıkları bilgisini veren Sorgun, "Belki çok fazla değil ama en azından zamanlarını boşa geçirmeyerek ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar" dedi.

Kursiyerlerden Semra Zengin de yaptıkları işin zahmetli olduğunu ancak ortaya eser koydukları için mutlu olduklarını dile getirdi.

İşin en önemli tarafının, Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla meslek edinmek olduğunu vurgulayan Zengin, "Evde boş durmuyoruz. Bilgi ve becerimizi artırırken bir taraftan da ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar para kazanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: aa