BAYBURT (AA) - Türkiye'nin ilk kez evsahipliği yaptığı Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Uluslararası Müzecilik Çalıştayı, Bayburt'ta başladı.

Baksı Müzesi'ndeki çalıştayın açılış programına Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Belediye Başkanı Mete Memiş, ICOM Türkiye Başkanı Zülküf Yılmaz, ICOM Avrupa Başkan Yardımcısı Luis Roposo ve Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile davetliler katıldı.

Prof. Dr. Koçan, yaptığı konuşmada, terör saldırılarından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Biliyorum ki Suriye ve Türkiye sınırında olanları hepiniz kaygıyla takip ediyorsunuz. Terör yalnızca bu bölgede değil, dünyanın her yerinde insanlığı tehdit ediyor. Barışın gücüne olan inancımla, bugünlerin en kısa zamanda geride kalmasını ümit ediyorum” dedi.

Uygarlığın, zalimlere karşı mazlumların verdiği mücadelenin onurlu öyküsü olduğunu söyleyen Koçan, “Bu öykü, sanat tarihinin yıkıcılar karşısındaki direncinde açıkça görülebilir. Müzeler bu direnci anlatır. Bu nedenle müzeler farklıdır, farklı olmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

Hüsamettin Koçan, "Kalkınmanın İtici Güce Olarak Bölgesel Müzeler" konulu çalıştayda 17 uluslararası ve 26 ulusal katılımcı ile farklı yaklaşım ve deneyimlerin tartışılacağını vurgulayarak, “15 konuşmacı bildiriler sunacak, aynı zamanda bir alan incelemesi ve tüm katılımcıların yer alacağı sonuç değerlendirmesi gerçekleştirilecek, sonuçlar daha sonra kitaplaştırılacak” diye konuştu.

ICOM Türkiye Başkanı Zülküf Yılmaz ise müzeciliğin tanımının günümüzde değiştiğine ve eski tanımıyla kıyaslanamayacağına işaret etti.

Korunması gereken kültür ve tabiat varlıklarının tamamına yönelik olabildiği kadar her türlü tedbirleri aldıklarını aktaran Yılmaz, “Kültür varlıklarının yasa dışı dolaşımını engellemeye, önlemeye yönelik de müzelerimizin çok ciddi görevleri var" şeklinde konuştu.

Zülküf Yılmaz, Türkiye sınırında yaşanan olaylara da değinerek, şunları kaydetti:

“Öncesinde Kuzey Irak, şu anda da ağırlıklı olarak Suriye, kültür varlıklarının vahşice, insafsızca terör örgütü veya örgütleri tarafından tahrip edilmesi, ticarete konu edilmesi, barbarca yok edilmesi hem bakanlık olarak hem de Türkiye Cumhuriyeti olarak şiddetle reddettiğimiz bir olay. Kültür varlıklarının olabildiği kadar yasa dışı bir şekilde sınırlarımıza girmesine engel olmaya yönelik çalışma içerisindeyiz. Güvenlik birimlerimiz, müzelerimiz ve hukuk sistemimiz bu işin önüne ciddi bir engel olmaya gayret göstermekte. Bir şekilde yakalanan Suriye vatandaşlarının hukuk sistemimiz içerisinde yargılanmaları devam etmekte. Yakalanan kültür varlıkları hiç kuşkusuz ki hukuki tabirle 'yediemin' olarak muhafaza altına alınmakta ve bunların uygun şartlar temin edildiğinde ilgili ülkeye kesin ve mutlak olarak iadesi konusunda bir teminat içerisinde bulunduğumuzu ifade etmek isterim.”

Programda, Bayburt Valisi Odabaş ve Belediye Başkanı Memiş de birer 'hoşgeldiniz' konuşması yaptılar. 

Açılış konuşmalarının ardından, "Müzelerin Üretim ve İstihdama Katkısı" konulu oturum yapıldı.

Oturumda konuşan ICOM Türkiye Danışma Kurulu Başkanı Suay Aksoy, müzelerin gücünün çeşitlilikte yattığını dile getirerek, "Bu açıdan Baksı Müzesi, hem Türkiye’nin hem de dünyanın öğrenebileceği öncü bir proje” ifadelerini kullandı.

ICOM Avrupa Başkan Yardımcısı Luis Roposo da son yıllarda Avrupa ve dünyada süren krizin ardından müzelerin yeni bir iyimserlik yaratma evresine girdiğini belirtti.

Kaynak: aa