KASTAMONU (AA) - İstanbul ve Atatürk temalı resimleriyle sanatseverlerin yakından tanıdığı İngiliz ressam Ned Pamphilon, Atatürk'ün İnebolu'ya gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 90. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk tablosu yaptı.

Pamphilon'un İnebolu Türk Ocağı binasında yaklaşık 3 saatte hazırladığı resim halkın beğenisine sunuldu.

Daha önce hazırladığı 21 Atatürk resmini de İnebolu Türk Ocağı'nda sergileyen Pamphilon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaptığı araştırmada İnebolu’nun Kurtuluş Savaşı'ndaki önemini öğrendiğini belirterek, "Cephanenin buradan Anadolu'ya sevk edilmesi ve sevk edildikten sonra da Kurtuluş Savaşının başarıya ulaşmasında İnebolu'nun çok önemli bir merkez olduğunu anladım. Bir İngiliz vatandaşı olarak Şapka Devrimi ile ilgili bilgilerle karşılaşmaktan dolayı biraz farklı hisler yaşıyorum. Çünkü bizim ülkemizde böyle bir şey gerçekleşmedi ama genç Türkiye Cumhuriyeti'nde Şapka Devrimi'nin İnebolu'da yapılması Mustafa Kemal'in buraya büyük önem verdiğini gösteriyor" dedi.

Resimlerini akrilik boya ve damlacıklardan oluşan bir tekniği kullandığını belirten Pamphilon şunları söyledi:

"Atatürk'ün dünyaya vermiş olduğu 'Yurtta barış, dünyada barış' mesajının günümüz için çok önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Bu mesajı söyleyen insanın aslında kastetmek istediği şey ne bir eksik ne bir fazla. Sonuçta kendi vatan toprağından hiçbir şey vermeyeceğini ve başkasının vatan toprağında da hiçbir şekilde gözü olmadığını açıkçası ortaya koyuyor. O yüzden Mustafa Kemal'i anlarken, Mustafa Kemal'in söylediklerini ortaya koyarken de böyle bir insanın Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuş olması, Kurtuluş Savaşını yapmış olması ve cumhuriyeti de bütün Türk insanlarına emanet etmiş olması günümüzde de önemini ortaya çıkarıyor."

Organizasyonu düzenleyen şirketin sahibi Alpar Mutlu da İngiliz ressam Ned Pampilon’un hazırladığı resimleri bu yıl "Her yer Mustafa, her yer Kemal" teması ile sergilediklerini ve satışa sunduklarını söyledi.

Mutlu, İnebolu Türk Ocağı'ndaki resim sergisinin 27 Ağustos Perşembe gününe kadar açık kalacağını kaydetti.

Kaynak: aa