TRABZON (AA) - Trabzon'da düzenlenen "16. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali"nde 11 ülkeden toplulukların sahnelediği 18 oyun, 6 bin 945 sanatseverle buluştu.

Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT) Müdürü Birkan Görgün, AA muhabirine, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce 2-15 Mayıs'ta düzenlenen festivale, Türkiye, Rusya, Bosna Hersek, Hollanda, İran, Ukrayna, Hong Kong, Kazakistan, Gürcistan, Romanya ve Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nden toplulukların katıldığını söyledi.

Trabzon'un yanı sıra İstanbul'dan özel tiyatro topluluğu ile Ankara, Erzurum, Sivas, Van ve Adana Devlet tiyatrolarının da festivalde yer aldığını belirten Görgün, "Sanat yönetmenleri olarak festivale katılacakları seçerken, ülkenin isminden ziyade oyunun kalitesi, sanatçıların performansı ve şehre katabilecekleri değeri göz önüne aldık" dedi.

Sosyal sorumluluk projelerine destek vermek amacıyla her yıl farklı bir oyun seçtiklerini anlatan Görgün, bu yıl Hong Kong'un "Görsel Harikalar Diyarına Yolculuk" oyunuyla bu amaca hizmet ettiklerini kaydetti.

Görgün, her yıl kentin bilinen ve önem verilen yerlerini de festivale dahil etmek istediklerini, bu kapsamda Ganita alanı ve Zağnos Vadisi'nde de gösteri düzenlediklerini ifade etti.

 Festivalde seyirci sayısında geçen yıla oranla ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Görgün, bu yıl 18 oyunla 6 bin 945 izleyiciye ulaştıklarını bildirdi. Görgün, "Trabzon'da bu sezon 60 bin civarında seyirciye ulaşan bir tiyatronun, 14 günde 6 bin 945 kişiyle buluşması son derece başarılı ve gurur vericidir" değerlendirmesinde bulundu.

- "En önemli amaç, Trabzon'u dünyaya anlatmak"

Görgün, festivalin en önemli amaçlarından birinin, Trabzon'u tanıtmak ve dünyaya anlatmak olduğunu vurguladı.

Ekiplerin kentin güzelliklerini görmesi, bilmesi ve ülkelerinde anlatmasının önemine işaret eden Görgün, şöyle konuştu:

"Sanatın birleştirici gücüne inancımız sonsuz. Dünyayla iletişime sanat sayesinde geçebiliyoruz. Bu nedenle açık alanları kullanma konusunda elimizden geleni yaptık. Trabzon'un tarihi ve önemli yerlerini bu festivalle birleştirerek tanıtmayı hedefledik."

Festivalle, sanatta da ülkenin prestijini güçlendirmek istediklerini belirten Görgün, köklü bir festivale ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: aa