SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Samsun'da Kızılırmak Deltası'nda suda açan ve zehirli olduğu için "zehirli güzellik" olarak da anılan su düğün çiçeğinin (Raninculus Tricophyllus) Arap ülkelerinde tanıtımı için çalışma başlatıldı.

Biyolojik çeşitliliği ve her mevsim barındırdığı güzellikleriyle dikkati çeken Kızılırmak Deltası'nda, nisan ile mayıs aylarında açan su düğün çiçeğinin oluşturduğu manzara, doğaseverlerle fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Bölgeye Türkiye genelinden ve yurtdışından turistlerin ilgisini çekebilmek için çalışma yürüten Samsun Turizmciler Derneği, özellikle Arap turistlerin ilgi gösterdiği çiçeğin bilinirliğini artırmak için Körfez ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede tanıtım faaliyetlerine başlayacak.

Dernek Başkanı Dilek Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası'nın bitki örtüsüne ve turistik değerine ayrı zenginlik katan su düğün çiçeğini alternatif turizmi geliştirmek için değerlendirdiklerini söyledi.

 Kızılırmak Deltası'nın sulak alanlarında açan bu çiçekle bölgenin turist varlığını arttırmak istediklerini belirten Genç, 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçe sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası'nda açan bu çiçeğin turistlerin ilgi odağı haline geldiğini anlattı.

-"Arap turistler ilgi gösteriyor"

Genç, tabiatın canlanmasıyla ayrı bir hareketliliğin yaşandığı deltada, kökleri zehirli ve yakıcı bir bitki olduğu için "zehirli güzellik" olarak da anılan su düğün çiçeğine özellikle Arap turistlerin ilgi gösterdiğini dile getirdi.

Doğa fotoğrafçılarının Karadeniz'deki uğrak yerlerinden biri olan deltada, bu nadide çiçeğin daha geniş kitlelere tanıtılması için çalışma başlattıklarını belirten Genç, "Ülkemizdeki ve yurtdışındaki turizm acenteleriyle iletişim halindeyiz. Özellikle Tunus, Cezayir, Lübnan, Mısır, İran ve Fas gibi ülkelere bu zehirli güzellikleri anlatmak ve tanıtmak istiyoruz. Su üzerinde açan bu güzelliklere Araplar büyük ilgi gösteriyor. Bundan dolayı yöremizi, bu yönüyle de ön plana çıkartmak istiyoruz" diye konuştu.

Genç, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin en büyük deltalardan biri olduğuna dikkati çekerek, deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı ekolojik karakterlerdeki habitatların bir arada bulunmasının deltanın önemini artırdığını söyledi.

-"Samsun'un tanıtımı için bunu çok önemsiyoruz"

Deltanın bu yönüyle eşine az rastlanır biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu belirten Genç, fotoğraf meraklılarının su düğün çiçeklerini fotoğraflamak için sabahın erken saatlerinde bölgeye geldiklerini ifade etti.

Genç, Kızılırmak Deltası, fauna ve florası bakımından çok ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Delta, dünya kuş varlığı bakımından önemli bir merkez konumunda. Bunun yanında 'zehirli güzellik' olarak bilinen su düğün çiçeklerini burada bolca bulunması, deltanın önemini daha da artırıyor. Samsun'un tanıtımı için bunu çok önemsiyoruz. Özellikle çok sayıda üniversiteden öğrenciler ve akademisyenler deltaya gezi düzenliyor, yabancı turistler geliyor. Hem kuş varlığını hem sulak alanlardaki ekolojik yaşamı hem de su düğün çiçeklerini izliyorlar. Bu çiçeklerin deltanın tanıtımı ve geleceği için ayrı bir öneme sahip olduğunu biliyoruz."

Kaynak: aa