TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Erbaa ilçesinde belediye tarafından hazırlanan Mezarlık Bilgi Sistemi (MEBİS) projesi sayesinde vatandaşlar, navigasyonla akrabalarının mezarlarını kolaylıkla bulabilecek. 

Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MEBİS sistemine yönelik çalışmalara bir hafta önce başladıklarını söyledi.

İlçedeki 13 mezarlığa ait 20 bin mezarın tek tek sistem kapsamında kayda alındığını ifade eden Yıldırım, "Mezarların vatandaşlar tarafından ziyaret edilmesi ve mezarlıkların rahat bulunması için bize talepler geliyordu. 'Nasıl değerlendiririz?' diye düşünürken bu proje aklımıza geldi" dedi.

Bu sistemi uygulamak için toplantılar yaptıklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bir haftadır arkadaşlarımız mezarlıkların fotoğraflarını çekerek MEBİS sistemine aktarıyor. Bu işlemler bittiğinde Erbaa'da bu mezarlıkları hemşehrilerimiz internet üzerinde 360 derecelik görüntülerle izleme fırsatı bulacak. Aynı zamanda GPRS üzerinden ulaşımı sağlayacağız. Navigasyonu da bu MEBİS sistemine ekleyeceğiz. Vatandaşlarımız mezarlarının yerini navigasyon ile çok kolay bulabilecek. Vatandaşlarımızdan bu konularda çok olumlu tepkiler aldık. 20 bin mezarın tek tek fotoğrafı çekilecek. Erbaa Belediyesine bilgi verilmeden mezar olamayacak."  

Gurbetteki Erbaalılardan birkaç yıl ilçeye gelemeyenler olduğunu aktaran Yıldırım, online mezar ziyareti sayesinde gurbettekilerin, yakınlarının mezarlarını internet üzerinden ziyaret edebilmesine de olanak sağlanacağını ifade etti.

Vatandaşların sanal mezar ziyaretinde yakınları için dua da okutabileceğini aktaran Yıldırım, "Vatandaşlarımız buraya hiç gelmeden mezarlıklarının bakımı ve onarımı hakkında online taleplerde bulunabilecekler. Görevliler de vatandaşımızın taleplerini yerine getirdikten sonra onlara bilgi verecek" diye konuştu.

Belediye olarak vatandaşların cenaze işlemleriyle ilgili de çalışma başlattıklarını kaydeden Yıldırım, "Vatandaşlarımız sadece yaslarını tutacaklar diğer tüm cenaze işlemleri Erbaa Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek" dedi.  

Kaynak: aa