TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, aralarında polis, öğretmen ve avukat gibi farklı meslek gruplarından kişiler, haftanın üç günü bir araya gelerek oynadıkları halk oyunlarıyla hem yöresel kültürü öğreniyor hem de kilo verip zinde kalmaya çalışıyor. 

Yaklaşık 5 yıldır pazartesi, çarşamba ve cuma günleri bir araya gelen farklı yaş gruplarından 50 kişi, davul zurna eşliğinde halay çekerek stres atıyor. 

Halk oyunları eğitmeni Ahmet Dertli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıldır halk oyunları hocalığı yaptığını söyledi.

Her yaş grubundan ve meslekten kişilere Hüseyin Akbaş Spor Salonu'nda halk oyunları eğitimi verdiğini dile getiren Dertli, şunları kaydetti:

"Buraya gelenler spor yapıp kilo verirken, aynı zamanda da kültürlerini öğreniyorlar. 5 yıldır devam eden çalışmamıza, öğrenciler, anneler, anneanneler, sağlık çalışanları, öğretmen, polis, avukat veya ev hanımı her meslekten kişi katılıyor. Aile ortamını oluşturma gayreti içindeyiz. İlk zamanlar insanlar biraz zorlandılar. Daha sonra ise bu zorluğu aştılar. Her sene sayımız artıyor. Buradaki ekibimizle yurtdışında birkaç defa festivale katıldık. Oyunlarımızı yurtiçinde de çeşitli etkinliklerde sergiledik. "

Ekipte yer alan sınıf öğretmeni Numan Elçırpar da kilo vermek amacıyla başladığı halk oyunları çalışmalarına 5 yıldır devam ettiğini ifade ederek, kültürünü öğrendiği için de çok mutlu olduğunu belirtti. 

Bir kamu kurumunda çalışan Fatma Esin Tuna ise mesai bittikten sonra arkadaşlarıyla spor salonuna gelip çalışmalara katıldığını anlattı.

Yaklaşık 1 yıldır halk oyunu oynadığını aktaran Tuna, "Tokat'ın halk oyunlarını buraya gelmeden önce sadece kulaktan kulağa duyuyorduk. Buraya geldikten sonra hemen hepsini öğrendim ve oynayabiliyorum. İlk başladığım zaman zorlandığımdan dolayı bırakmayı düşündüm. Hocalarımın ısrarlarıyla devam ettim. Yaklaşık bir yılda da 10 kilo verdim" diye konuştu.

 Sağlık çalışanı Yılmaz Yanmaz da "5 yıldır halk oyunu oynuyorum. Pişmanım neden daha önce başlamadım diye. Bir gün gelmezsem rahatsız oluyorum. Bu işten zevk alıyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa