KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gürbüz, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Liste’sinde bulunması dolayısıyla turizm, mimarlık ve restorasyon gibi alanlarda yörede bir uzmanlaşma olduğunu bildirdi.

Gürbüz, Safranbolu'nun UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının 20. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ilçede korunan binin üzerinde eser olduğunu belirtti.

 UNESCO Dünya Miras Listesi'nde olmanın Safranbolu’da yaşayan insanların kendi kültür ve tarih hafızalarının daima canlı olmasına, gelenek ve göreneklerin korunmasına ve yaşatılmasına katkı sağladığını anlatan Gürbüz, şunları kaydetti:

"UNESCO’nun desteği sağlanarak toplumun korumacılık ve turizm gibi alanlarda bilincinin artırılmasına yönelik teşvik ve destekler sağlanmaktadır. Bu sayede, somut ve soyut mirasın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, kamu ve yerel halkın bilinçli şekilde korumacılık yapması olanağına kavuşulmuştur. Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunması dolayısıyla turizm, mimarlık ve restorasyon gibi alanlarda yörede bir uzmanlaşma oluşmuştur. Eğitim alanında da bu alanlarda gelişmeler yaşanmış, bugün Türkiye’de sayılı turizm fakültelerinden biri bu ivmeyle Safranbolu’da kurulmuştur."

 

Kaynak: aa