KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yapılacak üst geçit, Osmanlı padişahlarından 3. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa'nın 1797'de ilçede yaptırdığı saat kulesinin görünümünde olacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi saat kulesi görünümündeki üst geçidin kentin girişinde yer alacağını söyledi.

Üst geçit projesini belediye bünyesindeki Mimari Estetik Komisyonunun hazırladığını, yapımını ise Karayolları Genel Müdürlüğünün üstleneceğini belirten Aksoy, "Ortaya çıkacak üst geçidin ayakları tarihi saat kulesine, köprü kısmı ise Safranbolu'nun mimari estetiğine uygun yapılacak. Statik projelerin hazırlama aşamasına geçtik, mimarisi hazırlandı bitti" diye konuştu. 

Üst geçide görünümü uygulanacak saat kulesinin ilçe için önemli olduğunu, Türkiye'nin en eski kuleleri arasında yer aldığını anlatan Aksoy, "Bu sayede kente girenler ilk bu saat kulesinin mimarisiyle karşılanacak. Üst geçidin ayakları tıpkı kuledeki gibi dikdörtgen prizma şeklinde, kesme taştan oluşacak" ifadesini kullandı.

Aksoy, üst geçidin ayrıca trafik acısından çok önemli bir nokta olan terminalin karşısında yer alacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: aa