AMASYA (AA) - Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın "Dünya Mirası Geçici Listesi"ne alınması, Amasya'da sevinçle karşılandı.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak ayında yaptıkları müracaatın güzel bir şekilde sonuçlandığını belirtti. 

Özdemir, Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasını mutlulukla karşıladıklarını dile getirerek, hedeflerinin asıl listeye girmek olduğunu ifade etti.

Geçici listeye alınmalarının da çok önemli olduğuna işaret eden Özdemir, şunları söyledi:

"Bu sonucun şehrimiz için çok hayırlı olduğuna inanıyorum. İlimizin vizyonu kültür turizminde önemli mesafeler almak üzere kurulu. Diğer alanlarda kaybettiklerimizi bu noktada kazanmak istiyoruz. Amasya için bir prestij ve sevinç kaynağı oluşturdu. Bu konuda emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, yerel dinamiklere, desteklerini esirgemeyen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teşekkür ediyoruz."

 Özdemir, Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın listeye alınmasıyla ortaya çıkan sinerjinin şehrin geneline de yansıyacağını belirterek, UNESCO kriterlerine göre yapılacak çalışmaları da hızlandıracaklarını dile getirdi.

Yalıboyu evlerinin de sivil mimari kategorisinde listeye alınması için başvurduklarını anlatan Özdemir, kurulun bu şekilde karar verdiğini, önemli olanın Amasya'dan bir kültür mirasının listeye girmesi olduğunu ifade etti.

- Pontus Kral Kaya Mezarları-

Kral Kaya Mezarları, Hellenistik Dönem'de Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyuldu. Antik Çağ yazarı Strabon'a göre Mitridat Krallığı zamanında krallar adına yapılan anıt mezarların içleri kadar arkalarına oyulan geçitler de dikkati çekiyor. Kalker kayalara oyularak yapılan mezarlar, yapı ve büyüklükleriyle kente hakim bir noktada yer alıyor.

- Harşena Dağı

Kentin il merkezinin kuzeyinde yer alan Harşen Dağı'nda  Amasya Kalesi yer alıyor. Persler, Romalılar, Pontus ve Bizanslıların egemenlikleri döneminde saldırıya uğrayan Amasya Kalesi, birçok kez yeniden inşa edildi. 

Kaynak: aa