TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü ''Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)'' sözünü söylediği Zile Kalesi'ne müze yapılıyor.

Tarihi kalenin sağ tarafındaki alana inşa edilen taş binanın, tefrişatının tamamlanmasının ardından müze olarak hizmete açılması planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, incelemelerde bulunmak üzere geldiği kalede AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak tarihi kentlerin önemini ortaya çıkarmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Zile'nin sıra dışı bir yer olduğunu vurgulayan Dursun, "Zile'yi çok önemsiyoruz. Zile Kalesi'ni gezdik. Belediye Başkanımızla beraber gezdik ve değerlendirmeler yaptık" dedi.

Kale içine yapılan binanın kültür hizmetinde kullanılabileceğini, müze veya kent müzesi olarak değerlendirilebileceğini belirten Dursun, "Kale içinde peyzaj düzenlemesi yapılmasını düşünüyoruz" diye konuştu.

Dursun, kalede seyir mekanları oluşturulabileceğini ifade ederek, "Tarihi dokuyu ön plana çıkarmak, Zile'nin geri kalmış ve ortaya çıkmayan halini ön plana çıkarmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışma yapıyor" dedi.

Zile'yi bir bütün olarak ele aldıklarını belirten Dursun, "Zile'nin tarihi yapısını tek tek ele almıyoruz.  Zile'nin tamamı, kalesi bunların en önemlilerinden biri. Güzel bir görünüme sahip, güzel yapısal özelliği var. Bunun tamamını şehirle bütünleştirmek üzere kent kültürünün, tarihi dokunun içinde önemli bir parça olarak değerlendiriyoruz. Müze olarak değerlendirilmesi gereken bölümlerin olduğunu da vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Buraya çok sayıda turist gelecek"

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ise "Zile Kalesi'nin sağında bulunan alanı müzeye çevireceğiz" dedi.

Müzede çeşitli eserleri sergileyeceklerini ifade eden Vidinel, "İnşallah kaleye müze yapılmasıyla buraya çok sayıda turist gelecek. Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Basforos Kralı 2. Pharnake'ye karşı zafer kazanarak, dünyaca ünlü 'Veni, vidi, vici' sözünü söylemesi üzerine kalemiz, Sezar'ın kalesi olarak biliniyor. Yabancı turistler, bu sözün yazıldığı taşı çok dikkatli inceliyor" diye konuştu.

Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharnake ile Zile Altıağaç mevkisinde çok kanlı bir savaş yaptığı belirtiliyor. İki tarafın da büyük kayıplar verdiği savaşı, Roma İmparatoru Sezar'ın kazandığı, bunun üzerine dünyaca ünlü ''Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)'' sözünü söyleyerek durumu Roma Senatosu'na bildirdiği ifade ediliyor. Julius Sezar, Zile'de kaleye taş kitabe yaptırarak dünyaca ünlü sözünü yazdırıyor.

Antik çağlarda kurulmuş, höyük üzerinde inşa edilmiş, akropol (Eski Yunan şehirlerinde en önemli yapıların ve tapınakların bulunduğu iç kale) özelliğine sahip Zile Kalesi'nin kuzeydoğusunda kayalıklara oyulmuş, Roma dönemine ait küçük bir tiyatro bulunuyor.

Kaynak: aa