KASTAMONU (AA) - VURAL AKKİRPİ - Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine özgü, buğdayın atası kabul edilen siyez, ulusal ve uluslararası fuarlarda sergilenecek, taşınabilir su değirmeninde öğütülerek tanıtılacak.

İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde usta öğreticilik yapan Hakan Arınçer (50), unutulmaya yüz tutan su değirmenlerini yaşatmak için kolları sıvadı. Arınçer, 1 metre genişliğinde, 1,5 metre yüksekliğinde taşınabilir su değirmeni yaptı. Buğdayın atası kabul edilen siyez, ulusal ve uluslararası fuarlarda sergilenecek, taşınabilir su değirmeninde öğütülerek tanıtılacak.

Arınçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıldır el sanatları, ahşap hediyelik eşya ve maket işleriyle uğraştığını söyledi.

İlçedeki bir mesire yerinde eski bir su değirmeni bulunduğunu anımsatan Arınçer, şöyle konuştu:

"Bunun minyatürünü yapmayı düşündüm ve konuyu kaymakamla istişare ettim. Yaptığımız toplantı sonucunda bunu üretmeye karar verdim ve belediyeye ait bir atölyede çalışmaya başladım. Su değirmeninin imalatında kereste, su tahliye motoru ve mil kullandım ve bir haftada değirmeni ürettim. Yaptığım su değirmeni bir metre elli santimetre uzunluğunda, bir metre metre genişliğinde bire bir  simetrik ölçülerde yapılmış bir değirmen. Bulgur ve un öğüten değirmenlerin aslıyla aynı olan su değirmeni, imal ettim. Değirmenimizin su ve hortumla çarkını döndürerek öğütme işlemini gerçekleştiriyoruz." 

İhsangazi Kaymakam Vekili Aziz Kayabaşı da su değirmenini ilçenin sembolü haline getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

 

Kaynak: aa