KARABÜK (AA) - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "kültürel miras ve korumacılık" temasıyla bu yıl 9-11 Ekim'de düzenlenecek 16. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin  alt teması "mimaride ışık" olarak belirlendi.

Safranbolu Belediyesi ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Özelde Safranbolu, genelde Türkiye'de bulunan kültürel değerlerin geleceğe miras olarak taşınması konusunda gerekli duyarlılığı sürdürmeyi hedeflediğimiz festivalimizin hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyoruz" dedi.

Aksoy, festivalin sadece belgesel filmle sınırlı olmadığını, her yıl belirledikleri alt temalarla korumacılık alanında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu yıl alt temanın "mimaride ışık" olarak belirlendiğini ifade eden Aksoy, "İlçemizdeki evler 18. ve 19. yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve yaşama biçimini yansıtan mimarlık bilgisi ile yapılmıştır. Şehirde bulunan 1400'ü yasal koruma altında olan yaklaşık 2 bin eserin hiçbiri diğerinin ışığına kapatmaz. Yapılar güneş ışığını en iyi şekilde alacak ve muhafaza edecek mimaride yapılmıştır" diye konuştu.

Işığın mimaride çok önemli bir dış unsur olduğunu aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

"Işıkla hayat renkleniyor, yaşam kolaylaşıyor. Festivalimizde yapılacak bilimsel araştırmalar, konferanslar, oturumlar ve teknik çalışmalarla ışık konusunu masaya yatıracağız. Bu alanda elde edilenler yayımlanacak. Bu konuda elde edilen gelişmeler bu yayımlarla günümüz teknolojisine aktarılmasına ön ayak olacaktır." 

- Belgesel film yarışmasına başvurular başladı

Festivalin en önemli etkinliğinin belgesel film yarışması olduğunu vurgulayan Aksoy, "Her yıl 'Kültürel Miras ve Korumacılık' temasıyla festival kapsamında yapılan belgesel film yarışmasına bu yılki başvurular başladı. Festivalde yarışacak amatör ve profesyonel daldaki belgesellerin son başvuru tarihi ilerleyen günlerde belirlenecek" diye konuştu.

 

 

Kaynak: aa