DÜZCE (AA) - "Uluslararası Düzce Tarih ve Kültür Sempozyumu" başladı.

Valilik, belediye ve Düzce Üniversitesi (DÜ) iş birliğiyle kentteki otelde düzenlenen sempozyumun açılış töreninde konuşan Düzce Valisi Ali İhsan Su, Düzce'yi geleceğe tarih ve kültür açısından nasıl taşıyabileceklerini öğrenmiş olacaklarını söyledi.

"Bizi biz yapan, olduğumuz pozisyondan geleceğe taşıyacak olan nedir' diye sorduğumuzda tarihimiz ve kültürümüz cevabını veririz" diyen Su, Düzce'nin her alanda gelişimi için hep birlikte gayret gösterdiklerini ifade etti.

Belediye Başkanı Mehmet Keleş de kenti her alanda geliştirmek için çalıştıklarını anlattı.

Çalışmalarının sadece altyapıya bütçe ve zaman ayırmak olmadığını vurgulayan Keleş, "Şehirleri kalkındırmanın, modern ve çağdaş kent haline getirmenin temel şartlarından birisi de kültürel faaliyetlerin sayısını ve kalitesini arttırmaktır" şeklinde konuştu. 

DÜ Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu da sempozyumun kentin kültürünü, tarihini, doğal zenginliklerini, ekonomisini ve kültürel değişimini irdeleyen, inceleyen ve kaynaklarla ortaya koyan bilimsel bir çalışma olduğunu kaydetti.

Sempozyumu düzenlemekteki amaçlarının kenti tanımak ve tanıtmak olduğunu belirten Şerifoğlu, "Amacımız kenti, geleceğe dönük çalışmalara temel kaynak teşkil edecek yazılı bir eser olarak bırakmak" diye konuştu. 

- İlk oturum

Sempozyumdaki ilk oturumda konuşan köşe yazarı Prof. Dr. Güngör Uras da Düzce'nin tarihinin çok önemli olduğuna değinerek, tarihin geçmişi ortaya koyan belge olduğunu anımsattı.  

"Tarih, şehirlerin kültürünün, yaşam koşullarının oluşmasında yardımcı olur" diyen Uras, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ortak yaşam kültürünün oluşmasında çok büyük etkisi vardır. Önemli olan o kültürdür. Tarihin önünde yaşayan kültürün devam etmesi, şehirlerin kimliğinde kendini devam ettirmesi çok önemlidir. Ben burayı özellikle vurgulamak istiyorum. Tarihi derlememiz çok önemlidir ama onun da ötesinde Düzce kültürünü, Düzce'nin farklılığını, karakterini korumak daha da önemlidir."

10 oturumun yapılacağı sempozyum, yarın sona erecek. 

Kaynak: aa