ZONGULDAK (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ereğli Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Şenlikleri başladı. 

Devrim Bulvarı Amfi Tiyatro'da düzenlenen açılış programında konuşan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, 3 gün boyunca kültür, sanat ve spor ağırlıklı etkinliklere tüm bölge halkını beklediklerini söyledi.

Uysal, şenliklerin bölge için önemli bir organizasyon halini alacağına inandığını vurgulayarak, "Osmanlı Çileği bizler için son derece önemli, değerli bir meyve. Üreticilerimizin önünü açmak, dernek yöneticilerimizin taleplerini sürdürmek için üzerimize düşeni yapacağız. İnşallah Osmanlı Çileği'nin sertifikasını da alacağız” dedi.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Mali Sekreteri Şaban Çetinkaya ise pembe rengi, aroması ve kokusuyla Osmanlı Çileği'nin daha tezgaha bile konulmadan alıcı bulduğunu kaydetti.

Ereğli’deki çilek üretiminin yeniden eski konumuna getirmek amacıyla çeşitli sosyal etkinlikler düzenlediklerini belirten Çetinkaya, şunları söyledi:

"Ereğli’de Osmanlı Çileği'ne ciddi talep var, ancak üretim maalesef yok. Osmanlı Çileği'ni Türkiye ve dünyaya tanıtmaya çalıştık ama Osmanlı Çileği'nin üretilmesi, üreticilerinin sorunlarının çözümü noktasında yeterince üzerinde durulamadı. Osmanlı Çileği 100 yıldır bölgemizde yetiştiriliyor, ancak tescil edilmiş bir belgesi dahi yoktur. Daha önce bu yöndeki çalışmalarımız teknik yetersizliklerden ötürü yapılamadı. Şimdi bu konunun çözümü için adımlarımızı attık. Tescil çalışması devam ederken, bir taraftan da fide üreteceğiz. Osmanlı Çileği'ni üretmek isteyen çok sayıda kişi bize müracaat ediyor, ancak fide olmadığı için yardımcı olamıyoruz."

Şenlikler kapsamında düzenlenen ve 20 çilek üreticisinin katıldığı "En İyi Osmanlı Çileği" yarışmasında jüri üyeleri, çilekleri renk, koku ve tat özellikleri bakımından değerlendirdi. 

Jürinin puanlamasının ardından "En İyi Osmanlı Çileği", "Çilekli Pasta" ve "Üreticiler Arası Bilgi" yarışmalarında dereceye girenlere, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından çeyrek altın hediye edildi.

KKTC, Almanya, Bosna Hersek, Çin ve Azerbaycan'dan da katılımın olduğu şenlikler, 31 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: aa